HYRESRÄTTSAKTIVIST. Adam Lövin är medlem i gruppen "Hökis mot ombildning" och arbetar för att stoppa ombildningar i Hökarängen. Foto: Privat/StockholmDirekt

Rekordsvalt intresse för ombildningar i Hökarängen

Över 1 000 lägenheter hade möjlighet att ombildas i Hökarängen. Antalet ansökningar: 0. "Jag ser det här som en seger för hyresrätten som boendeform", säger Adam Lövin från "Hökis mot ombildning".

  • Publicerad 20:00, 12 nov 2019

Fram till årsskiftet är det möjligt för hyresgäster att anmäla intresse om att få ombilda sina hyreslägenheter. Staden har tagit emot hundratals intresseanmälningar.

Nu sätts pris på hyreshusen som kan säljas

Men i Hökarängen har intresset hittills lyst med sin frånvaro. Totalt har 1 020 hyresrätter möjlighet att omvandlas till bostadsrätt i området. Inte en enda ansökning har skickats in.

En anledning kan vara Facebookgruppen "Hökis mot ombildning", som tidigt var på bollen och har jobbat proaktivt i frågan.

Har ert arbete gett resultat?

– Det får man nog säga. Vi har lyckats nå ut med information om vad det här betyder, säger Adam Lövin.

Gruppen har bland annat arbetat genom att gå på informationsmöten och knacka dörr.

– Även om den information som ombildningskonsulter och nybildade bostadsrättsföreningar förmedlar inte alltid är felaktig är det ändå viktigt att även informera om motargumenten. Det är där vi kommer in, säger Adam Lövin.

Seger för hyresrätten

Enligt honom är det här ett tecken på att folk trivs i sina hyresrätter.

– Det är inte alltid är guld och gröna skogar med att bo i kommunala bolag. Men det finns mycket positivt med det. Jag ser det här som en seger för hyresrätten som boendeform.

Stockholms bostadsborgarråd Dennis Wedin (M) vill inte uttala sig om varför intresset är så lågt i Hökarängen. Men han säger sig "ha full förståelse för om man inte vill eller kan ombilda".

– Jag har från början varit tydlig med att jag förväntar mig småskaliga ombildningar, framförallt i och med att det är så svårt och dyrt att låna just nu, säger han.