”Jag tror att #Metoo kommer göra skillnad långsiktigt”, säger Fredrik Yggmark, rektor på Björkebyskolan. Foto: Björkebyskolan

Rektorer: Så arbetar vi på skolorna efter #Metoo

Att jobba för allas lika värde ingår i skolans uppdrag. Men i spåren av #Metoo har frågan lyfts lite extra på flera håll. Det står klart när vi ringer runt till skolledare i Västerort och Järfälla.

  • Publicerad 12:22, 11 dec 2017

– Jag tror att alla är förfärade över omfattningen av sexuella trakasserier som visat sig genom #Metoo. Vi tar chansen nu när det pågår och lärarna har pratat om rörelsen i klasserna. Både formellt om kampanjen och hur det ser ut med jämställdhet globalt och i Sverige, säger Marita Svahn, rektor på Grimstaskolan i Vällingby.

Hon menar att frågan om respekt och jämlikhet måste genomsyra allt skolarbete. Det tycker även Satu Pennanen, biträdande rektor på Källtorpsskolan i Kallhäll, Fredrik Yggmark, rektor på Björkebyskolan i Skälby och Stojanka Drinic, biträdande rektor på Nya Elementar i Bromma.

LÄS ÄVEN: Järfällaeleverna: "Många vet inte vad sexuella trakasserier är"

”Inte gjort något särskilt”

– En del lärare har diskuterat #Metoo med sina elever. Men vi har inte haft någon särskild aktivitet på skolan på grund av uppropet, vi jobbar alltid med värdegrund, språkbruk och arbetsro och samarbetar med externa aktörer som till exempel kyrkan, säger Satu Pennanen.

På Nya Elementar hade skolan en särskild satsning i början av terminen, innan #Metoo briserade, om hur man bör bete sig i den digitala världen. Kriminologen Maria Dufva, med specialkompetens om sociala medier, plockades in efter några incidenter där elever deltagit i trakasserier på nätet.

”Viktigt att prata om”

– Det är viktigt att prata om detta. Barn har inte automatiskt koll på att att de har rätt att sätta gränser och säga nej. Bara för att någon kräver en nakenbild betyder det inte att man måste skicka en, säger Stojanka Drinic.

En liknande satsning är inplanerad på Björkebyskolan efter årsskiftet. Men redan häromveckan ordnades en temadag för alla elever på temat sexuella trakasserier apropå #Metoo.

– Vi upplever inte att vi har så stora problem med fysiska kränkningar men det är mycket verbalt. Samtidigt, vuxna har varit tysta i generationer så frågan är hur mycket barnen är villiga att berätta? Jag tror att #Metoo kommer göra skillnad långsiktigt, det sipprar ner från vuxenvärlden. Nu finns ett samhällstryck. Det är inte accepterat att skylla på ”du vet hur killar är”, säger Fredrik Yggmark.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.