Nytt underlag. Hussein Ibrahim, rektor på Al-Azharskolan i Vällingby, säger att han nu samlar ihop dokumentation för att kunna begära att Skolverket ändrar beslutet om återkrav. Foto: Evelina Hertz

Rektorn efter miljonkravet: Vi missade dokumentation

Al-Azharskolan i Vällingby ska betala tillbaka 434 867 kronor i statsbidrag till Skolverket. Enligt skolans rektor beror det på att man missat att skicka in dokumentation – nu ska underlagen skickas in.

  • Publicerad 11:48, 10 okt 2019

Förra veckan kom beskedet om att Skolverket kräver tillbaka 1,1 miljon i statsbidrag från Al-Azharstiftelsen, som driver skolor i Stockholm och Göteborg.

Skolverket kräver tillbaka miljonbelopp från Al-Azhar

För Al-Azharskolan i Vällingby handlar det om drygt 430 000 kronor, varav 64 867 kronor gäller lärarlönelyftet och 370 000 kronor gäller karriärtjänster.

Enligt skolans rektor Hussein Ibrahim beror det på att man från skolans håll missat att skicka in underlag som visar hur pengarna har använts – inte att lärarnas lönetillägg inte skulle ha betalats ut.

”Blev jättechockad”

Han säger att han ringde till Skolverket när beslutet om återkravet kom och då fick höra att det saknades dokumentation.

– Jag blev jättechockad när jag såg att det fattades 370 000 kronor för karriärtjänster. När jag kollade närmare på dokumentationen som jag tidigare har skickat insåg jag att 2015 inte ens fanns med, jag har alltså missat att skickat in det, säger Hussein Ibrahim.

Han säger att han nu har gått igenom all dokumentation gällande just karriärtjänster från det året.
– När det gäller karriärtjänster har jag hittat underlag från 2015 för 344 000 kronor. Nu ska jag gå igenom 2016, -17 och -18 också, säger han.

Vill ha ändrat beslut

När han har gått igenom alla åren ska han skicka in dokumentationen, tillsammans med en begäran om ändring av beslutet om återkrav.

Enligt Andreas Spång, chef för statsbidrag på Skolverket, stämmer det att det saknas underlag som kan visa hur Al-Azharskolan använt pengarna.

Efter att en skola eller kommun skickat in en begäran om ändring av beslut tittar Skolverket på det nya underlaget. En sådan utredning kan ge tre olika utfall.

– Det första är att originalbeslutet står kvar, det andra är att de har följt villkoren till 100 procent och därför inte behöver betala något. Det tredje är att de har använt en del av pengarna på rätt sätt men fortfarande är återbetalningsskyldiga på en mindre summa, säger han.

Anledningen till att Skolverket valde att göra en fördjupad kontroll av Al-Azharskolans statsbidrag är att flera personer som tidigare suttit i stiftelsens styrelse, i somras dömdes för grov ekonomisk brottslighet.

Är det vanligt att skolor får återkrav på statsbidrag?

– Det är ovanligt att vi gör den här typen av kontroller, vi har tidigare inte jobbat så. Men nu har vi en ny enhet som kommer att arbeta mer med de här frågorna. Däremot är det vanligt att skolor får betala tillbaka pengar, efter att de själva angett att de inte använt hela den sökta summan, säger Andreas Spång.

Al-Azharskolan har enligt Andreas Spång ingen formell tidsfrist innan det nya underlaget måste skickas in. Däremot skickar Skolverket en faktura på summan som så ska betalas inom 30 dagar, därefter tillkommer ränta på beloppet.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt