Bällstabergsskolans avskedade rektor Bo Östenius fick rätt mot Vallentuna kommun – ännu en gång. Foto: Pi Frisk

Rektorn frias igen – så många miljoner förlorar Vallentuna kommun

Bo Östenius får nu rätt även av Arbetsdomstolen – det var fel av kommunen att sparka honom. Nu väntar en kostsam process. Kommunens toppolitiker vill nämligen inte ha kvar rektorn i tjänst, utan får lov att köpa ut honom i stället.

  • Publicerad 11:33, 5 jul 2017

Bo Östenius sparkades från sin tjänst som rektor för Bällstabergsskolan efter det att Vallentuna kommun anklagat honom för tjänstefel och att ha handlat privata prylar för skolans pengar. Tingsrätten sade att det var fel att sparka rektorn.

LÄS MER: "Fel att avskeda rektorn"

Nu har Arbetsdomstolen också prövat fallet och kommit fram till samma sak.

Kommunen ville ha två miljoner kronor av Bo Östenius i rättegången i tingsrätten. Pengarna skulle täcka kostnader för den utredning kommunen betalat en konsult för att göra, plus rättegångskostnader. Efter rättegången i Arbetsdomstolen har kostnaderna.

Miljonnota för kommunen

Tingsrätten bestämde att Bo Östenius skulle ha 960 000 plus ränta för utebliven lön, samt att kommunen måste betala sociala avgifter och pensionsavgifter på summan. Han fick också skadestånd på 125 000 kronor. Kommunen har också fått stå för rättegångskostnader, som i tingsrätten låg på 405 000 kronor. I Arbetsdomstolen får kommunen dessutom betala 102 250 kronor för rektorns rättegångskostnader.

Notan för att säga upp Bo Östenius blir totalt ungefär 8 miljoner kronor för Vallentunas skattebetalare enligt våra beräkningar.

LÄS MER: Efter domstolsbeslutet - Östenius talar ut

Inga arbetsuppgifter

Östenius har varit återanställd i Vallentuna sedan domen i tingsrätten, men han har inte fått några arbetsuppgifter.

– Vad jag förstått av kommunens företrädare så är de inte intresserade av att ha tillbaka mig och då får de väl hitta ett sätt att lösa ut mig på, sade Bo Östenius tidigare till Vallentuna Nyheter.

Och där har toppolitiker i kommunen, inklusive Parisa Liljestrand (M), kommunalråd, sagt i en mejlkonversation att det inte är aktuellt att ge Bo Östenius jobbet tillbaka. 24 månadslöner kommer han att få, enligt regler som inte är förhandlingsbara.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så mycket kostar det att spela fotboll i Norrort

Nyheter Upp till 11500 kronor Kanske växer fotbollsintresset bland barn och ungdomar nu i VM-tider. Här har vi jämfört vad det kostar att spela för de allra yngsta och vad det krävs för att börja spela när barn närmar sig tonåren.onsdag 20/6 14:57

"Finklädd" man häktad efter villainbrott

Nyheter "Smälta in i miljön" En man är häktad misstänkt för grov stöld efter ett villainbrott i Näsbypark i fredags. På polisens hemsida skriver de att mannen var finklädd.onsdag 20/6 9:58