Pernilla Ericols, rektor på Kärrtorps gymnasium, gläds åt att eleverna på skolan är betydligt nöjdare än förra läsåret. Foto: Erik Simander

Rektorns plan stoppade stöket på skolan

Flera nya åtgärder för att öka tryggheten på Kärrtorps gymnasium har visat sig ge resultat.

  • Publicerad 18:30, 22 aug 2017

Fler känner sig trygga på Kärrtorps gymnasium i dag jämfört med förra läsåret. Foto: Linda Gren

Pernilla Ericols, rektor på Kärrtorps gymnasium, Foto: Erik Simander

Bråk, stök, missnöjda elever, haltande studieresultat, sviktande elevansökningar, en lärare som fick avgå efter rasistiska uttalanden i klassrummet och abrupt rektorsbyte. För ett och ett halvt år sedan var stämningen på Kärrtorps gymnasium minst sagt turbulent. Men när den nya rektorn Pernilla Ericols tog över rodret under hösten 2016, var det med en fast beslutsamhet att vända skutan.

Och det verkar ha gett resultat.

I en årlig enkätundersökning som genomförs bland alla elever i årskurs 2 på Stockholms gymnasieskolor syns tydlig skillnad i hur eleverna på Kärrtorps gymnasium upplever skolmiljön i dag jämfört med förra läsåret. I dag svarar till exempel 59 procent av eleverna att undervisningen motiverar dem, vilket jag kan jämföras med 35 procent 2016. Även andelen elever som känner sig trygga på skolan har höjts, från 72 till 82 procent.

– Det känns otroligt roligt att se att vi är på rätt väg med det arbete som vi alla gjort här tillsammans på skolan. Vi har framförallt satsat på goda relationer, eleverna sinsemellan och mellan elever och lärare. Trygghet, studiero och att man trivs är avgörande för att också kunna höja studieresultaten, säger Pernilla Ericols.

Mer disciplin ska rädda Kärrtorps gymnasium

Övervakningskameror förebyggande

I våras sattes också övervakningskameror upp i många allmänna utrymmen på skolan. Hittills har man behövt titta på kamerornas inspelade material tre gånger, berättar Pernilla Ericols.

– Personligen tycker jag att det är kontroversiellt med kameror, men jag kan också se att det har skapat trygghet, framförallt förebyggande. Man blir mindre benägen att kränka andra, bråka eller göra inbrott när man vet att de finns, säger hon.

Efter krisen: rektorerna på Kärrtorps gymnasium byts ut

Vill locka fler

Nästa steg är att se till att skolans nya positiva anda smittar av sig även på elevansökningarna.

– Självklart vill vi att våra lokaler ska vara fyllda, men jag tror vi är på rätt väg.

Det här har rektorn genomfört

- "Pedagogisk lunch". Lärarna belönas med gratis käk två gånger i veckan om de lunchar tillsammans med eleverna.

- Lärarna har en schemalagd halvtimme per vecka som ska spenderas i korridorerna.

- Personalen har kompetensutvecklats i konflikthantering.

- De elever som kommer för sent släpps inte in direkt i klassrummet. I stället sker endast ett gemensamt insläpp för eftersläntrare tio minuter efter att lektionen börjat. Kommer man senare än så får man ta med sig skolböckerna till en resurspedagogen för egenstudier.

- Under höstterminen inleds ett samarbete med Män för jämställdhet i samarbete med staden. Lärare såväl som elever i årskurs 1 och 2 genomgår ett program för att ökad jämställdhet i skolan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48