Fettkänsligt. Käppalaverket tvingas till åtgärder när det bildas flera ton tunga fettberg av hushållens rester. Foto: Pi Frisk

Reningsverkets vädjan till Norrort efter fettberget

Käppalaverket på Lidingö, som renar Norrorts avloppsvatten, kör igång en kampanj för att vi ska sluta hälla ut fett i avloppet. Fettet är ett problem eftersom det stelnar och bildar proppar och fettberg i avloppssystemet.

  • Publicerad 16:29, 14 okt 2019

– Våren 2019 tog vi bort ett drygt 43 ton tungt fettberg från inloppskanalen i Käppalaverket. Vatten är tyngre än fett så det blir vatten under och sedan en stor fettkaka som flyter ovanpå. Fettet ligger blandat med annat skräp, och när det byggts på en tid får vi inte bort det, säger Linda Åmand, produktionschef på Käppalaförbundet, som samlar de kommuner vars avloppsvatten renas på Lidingö.

En slamsugbil var på plats under tre dagar och sex personer deltog i arbetet med att få bort berget – till en kostnad av nästan 250 000 kronor.

– Det är många bäckar små. Om alla gör det man ska behöver vi inte lägga onödiga resurser på skräp och kan i stället satsa på att göra miljön bättre, säger Linda Åmand.

45 procent häller fett i vasken

Enligt en undersökning gjord av Kantar Sifo nyligen på uppdrag av Käppalaförbundet, där bland annat Täby, Danderyd, Vallentuna, Väsby, Solna och Sollentuna ingår, uppger 45 procent av invånarna att de alltid eller ofta häller ut eller diskar ur överblivet fett i diskhon efter att de har stekt mat.

– Det är inte bara vi på reningsverket som kan få problem, man kan få problem i de egna rören med att fett sätter igen. Det ligger i allas intresse att det hamnar på rätt ställe, säger Linda Åmand.

Om det handlar om en mindre mängd fett, som när man stekt i en stekpanna, är rekommendationen att torka ur fettet och slänga det innan man diskar. Om det handlar om olja från en fritös, eller andra större mängder fett, ska man slänga det på en större återvinningscentral.

Har problemen ökat över tid?

– Det vet jag inte, men man kan fråga sig om man tog hand om fettet på ett annat sätt än i dag förr i tiden. Det sa min mamma, att det är en generationsfråga, hon var upplärd i hur man ska ta hand om fettet, säger Linda Åmand.

Ta hand om fettet

Lite fett:

I alla kommuner gäller det att torka ur stekpannan och slänga pappret i sopor eller kompost.

Mycket fett:

Samla ihop oljan i en plastflaska och lämna in till närmaste återvinningscentral, Hagbytippen eller Löt. Ett tips är att skaffa en tratt för att förenkla hällandet.

Käppalaverkets devis:

Kiss, bajs och toalettpapper – det är det som ska spolas ner, inget annat.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt