RUSTAS. Fridhemsplans t-banestation rustas igen. Foto: Karoline Montero Araya

Renovering av Fridhemsplans t-banestation startar igen

Nu startar Region Stockholm upp renoveringen av Fridhemsplans t-banestation igen, efter att budgeten sprack. När hela upprustningen av stationen ska bli klar? Ingen vet.

  • Publicerad 09:04, 12 maj 2020

Under förra sommaren stängdes Fridhemsplans t-banestation för renovering under tre månader. Men arbetet blev inte klart och var betydligt svårare än vad man först trott så budgeten sprack rejält. I december beslutade därför Region Stockholm att skjuta till ytterligare 102,5 miljoner kronor för att kunna fortsätta jobbet, vilket ska ge en slutnota på 350 miljoner kronor.

Upprustningen av Fridhemsplans t-bana spräcker budgeten

Nu ska arbetet med att rusta stationen återupptas. Bänkar och papperskorgar står bland annat på agendan för den ombyggda plattformen på gröna linjen mot Hässelby. På plattformen som inte hunnit renoverats. södergående mot T-Centralen, väntas "uppfräschningsarbeten" där känslan av en byggarbetsplats ska försvinna enligt Regionen.

Enligt Region Stockholm kommer "det mesta" av arbetet göras utan att trafiken påverkas, men det kan bli tal om enkelspårstrafik på kvällar då resenärer kan behöva åka från "fel" plattform.

Jobben nu räknas som etapp två enligt beslutet i trafiknämnden i december. Att färdigställa hela stationen, att renovera även den andra plattformen, blir en tredje etapp. Men givet den spruckna budgeten ska det enligt beslutet göras en "fördjupad planering" för hur man ska gå vidare. När det ska vara klart har regionen inget svar på.

– Upprustningen av Fridhemsplan är ett pilotprojekt och inget liknande har tidigare gjorts. Vi ska utvärdera de metoder som vi använde sommaren 2019 för att hitta det med mest tids- och kostnadseffektiva sättet att utföra fortsatta arbeten på. Detta innebär att vi i dagsläget inte har någon tidplan för när stationen kan vara helt klar, säger Ali Al-Nakkash, projektledare på Region Stockholm/SL i ett uttalande.

Renoveringen

Fridhemsplans station, plattformarna på den gröna linjen , stängde för renovering under förra sommaren. Enligt Regionsn har plattformen för tåg mot Hässelby strand bland annat fått nytt tak och nya väggar. Taket, som utgörs av berget, har förstärks med sprutbetong och gula, ljudabsorberande väggar har ersatt det tidigare kaklet.