Paus. Renoveringen av Turebergshuset är satt på paus. Nytt besked kommer i slutet av april, meddelar kommunstyrelsens ordförande, Henrik Thunes (M). Foto: Anton Kyhlbäck

Renovering av kommunhuset kan bli för dyr

Upprustningen av Turebergshuset läggs på is. Ännu är det oklart varför, men kommunen meddelar att man vill se över kostnaderna.

  • Publicerad 17:19, 18 mar 2020

I det här läget vill säkra så att allt vi gör är kostnadseffektiv.

Under det senaste året har hela Sollentuna kommun flyttat från Turebergshuset till olika lokaler, däribland det så kallade glashuset i Häggvik. Flytten föregår en stor renovering av fastigheten, och har inneburit en flytt på cirka 500 personer som arbetar på kommunen.

Nu vill man se över kostnaderna för renoveringsarbetet.

– Det här är en enorm investering, och i och med att vi har börjat budgetarbetet så vill vi se över kostnaderna. Vi har lagt det uppdraget nu, och väntar på att få svar i april, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande till SollentunaDirekt.

Flytt till tillfälligt kommunhus startar i sommar

Uppdraget har lagts till kommunledningskontoret, och ett besked till kommunstyrelsens arbetsutskott väntas 27 april. Totalt beräknas projektet kosta mellan 450 och 570 miljoner kronor, och därutöver 30 miljoner kronor per år i evakueringskostnader.

Exakt vad den nya utredningen kan komma att innebära är oklart.

– Nu är projektet tillfälligt satts på paus, säger Thomas Ardenfors, ordförande för Sollentuna kommunfastigheter AB, som ansvarar för renoveringen av det nästan 50 år gamla kommunhuset.

– Vår del av projektet gäller fortfarande. Huset ska totalrenoveras, med nya hissar, rör, och allt vad det gäller.

Vad det är man vill titta på?

– Det gäller allt annat, som hyresgästanpassningar i lokalerna. Det som formellt är kommunens del och inget som ligger inom SKAB:s uppdrag i det här projektet. Det kan vara utbyggnader, möbler eller andra anpassningar som man har planerat, säger han.

Henrik Thunes är förtegen om vilka ändringar det kan innebära för hela projektet. Han påtalar dock att det ekonomiska läget är orsaken:

– Vi ser en vikande konjunktur, och i det här läget vill vi säkra så att allt vi gör är kostnadseffektivt. Jag ser inte just nu att det kommer försena vår tidsplan till 2022, men det är också ett alternativ som vi måste se över, säger han till SollentunaDirekt.

Renovering slår hårt mot Sollentunas krögare

Kommunhuset i Tureberg

Turebergshuset byggdes 1976 och har omfattande renoveringsbehov, vilket varit föremål för diskussion under flera år.

All verksamhet har evakuerats till glashuset, biblioteket vid Aniaraplatsen och till andra lokaler i kommunen.

I augusti 2022 väntas renoveringen vara klar och då ska Sollentuna kommun flytta tillbaka. I dagsläget beräknas renoveringen komma att kosta mellan 450 och 570 miljoner kronor.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

GUIDE: Här hittar du badplatserna i Norrort

Nyheter ✔Vattenkvalitet ✔Faciliteter ✔Parkering Saknar du playan nu när det rekommenderas att resa mindre? Misströsta inte, det finns gott om badmöjligheter på hemmaplan också. Här listar vi stränderna i Norrort.fredag 3/7 13:15

Byggstart för nya mässområdet nästa år

Nyheter "Efter många års planering kan vi nu äntligen sätta spaden i jorden" Den omstridda detaljplanen för gamla mässområdet har nu vunnit laga kraft. Exploatering av området väntas påbörjas under 2021.fredag 3/7 11:31

Bibblan tipsar: Sollentunaförfattare till sommarens läsning

Nyheter "Det är bra att passa på under sommaren" Bibliotekarien Ofelia Graah-Hagelbäck tipsar om böcker skrivna av Sollentunabor som passar bra i hängmattan under sommaren.onsdag 1/7 11:30
Stockholm Direkt