Kyrkoherde Maria Berg framför Markuskyrkan som öppnar igen i helgen. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Renovering av Markuskyrkan äntligen klar

Efter en tre år lång renovering är det dags för Markuskyrkan i Björkhagen att öppna igen.

  • Publicerad 16:30, 28 aug 2019

Den 60 år gamla Markuskyrkan som är en del av Skarpnäcks församling blev tvungen att stänga delar av kyrkan redan 2015 och i april 2016 stängde den helt. Det för att arbetsmiljön bedömdes undermålig. Avsaknad av ventilation gjorde luften dålig och ledde till sjuk personal.

Nu har ventilation satts in och all el har bytts ut, vilket betyder att verksamheten kan flytta tillbaka till kyrkan igen. Ett arbete som alltså tagit tre år.

Under tiden som kyrkan varit stängd för renovering har verksamheten flyttats till tillfälliga baracker och tält bakom kyrkan samt Kärrtorps gymnasiums aula och Bagarmossens kyrka. Kyrkosalen togs i bruk för knappt ett år sedan men till helgen öppnar kyrkan sina dörrar på riktigt för första gången sedan stängningen.

– Det känns helt fantastiskt. Dels är det så vackert, så man blir glad vart man än går. Men också känslan att man kan andas ordentligt, säger Maria Berg.

Renoveringen har också gjort att kyrkan kan ta in fler personer. Under hösten kommer därför verksamheten utökas. Nytt blir större fokus på meditation samt aktiviteter för barn och unga.

– Lokalerna var så dåliga förut, både ljusmässigt och ventilationsmässigt. Det gick inte att fylla rummen, men det går nu med den nya ventilationen, säger Maria Berg.

På söndag 1 september håller kyrkan öppet hus från klockan 11 i samband med gudstjänsten. Förutom en guidning av kyrkan blir det musik, fika och aktiviteter för barn.

– Det blir lite som en nystart. Nu hoppas vi att kyrkan ska stå i 60 år till, säger Maria Berg.

Här sänks hastigheten i Farsta och Skarpnäck

Nyheter Hela listan: 52 gator skyltas om Staden fortsätter att se över hastighetsbegränsningarna. På nästa trafiknämnd spikas nya ändringar, bland annat för Söderort.fredag 13/9 15:03