Nu kan renoveringen av Allégården återupptas. En ny entreprenör har utsetts. Foto: Mostphotos

Renoveringen av äldreboendet Allégården återupptas – ny entreprenör klar

Renoveringen av Allégården i Tumba har stått still sedan den tidigare entreprenören hoppade av i juni förra året. Nu är den nya entreprenören klar. Det blir en tuff tidspress för att få boendet klart till årsskiftet. – Det kan bli arbete på helger, säger Åsa Engwall, tekniska förvaltningens chef.

  • Publicerad 16:23, 30 jan 2018

Beslutet fattades i tekniska nämnden i veckan. Den nya byggentreprenören In3prenör vann upphandlingen och tar över uppdraget att renovera äldreboendet Allégården.

Turerna kring renoveringen har varit många. Efter två upphandlingar utan matchande bud fick tillslut entreprenören Sterner Stenhus Fastigheter uppdraget. De påbörjade renoveringen 2017 men hoppade av i juni byggnaden visade sig vara i risigare skick än väntat och kosta 20-30 miljoner kronor mer än beräknat.

Äldreboendet försenat – nu ska Tumbas äldre flytta till Fittja

Tredje försöket

För att nu lyckas på tredje försöket har man nu ändrat upphandlingsvillkoren.

– Oförutsedda händelser kan alltid inträffa, men vi hoppas kunna hantera dem bättre nu. Vi och entreprenören ska ha mycket närmre samarbete, jobba med öppna böcker och få insyn i detaljer på ett helt annat sätt. , säger Åsa Engwall.

Kommunen och byggentreprenören ska nu uppskatta kostnaden för renoveringen tillsammans. Åsa Engwall säger att "en försiktig första bedömning" är kontraktet är värt mellan 90 och 100 miljoner kronor.

Renoveringen av äldreboendet skjuts upp igen – nu vill M riva: "Ett haveri"

Kan bli störningar för grannar

30 lägenheter skulle i den första tidsplanen vara klara till sommaren. Resten till årsskiftet. I den nya tidsplanen ska samtliga lägenheter, 54 stycken, vara inflyttningsklara till årsskiftet. En tuff tidsplan, konstaterar Åsa Engwall.

– Min uppfattning är att det kommer att bli arbetsintensivt för entreprenören och att man kan behöva jobba hårt och även på helger, säger hon.

Med de eventuella störningar det kan innebära för grannar till boendet.

– Jag ser framför mig att man behöver kommunicera det med de kringboende, säger hon.

Detta har hänt

2015: Kommunen beslutar att renovera äldreboendet Allégården som inte uppfyller de krav på arbetsmiljö som Arbetsmiljöverket kräver.

2016: I januari flyttar 36 äldre från boendet till Söderby Park i Salem, inför ombyggnaden. I februari visar sig ombyggnaden av boendet bli 23 miljoner dyrare än väntat, kommunen skjuter till mer pengar. I november utsågs Sterner Stenhus fastigheter till entreprenör för projektet. Under våren började företaget riva delar av byggnaden.

2017: I juni meddelar Sterner Stenhus att de lämnat då Allégården visar sig vara i mycket sämre skick och renoveringen bli mycket dyrare än väntat. De bedömer att ytterligare 20-30 miljoner kronor behöver skjutas till.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.