Dramaten öppnar igen efter att ha hållit stängt under lång tid. Bland annat har man renoverat den över 100 år gamla ridån. Foto: Mostphotos

Renoveringen klar: Dramaten öppnar igen

Man har hållit stängt i sju månader för stamrenovering. Men nästa vecka öppnar Dramaten i Stockholm igen.

  • Publicerad 15:10, 3 jan 2020

Det var i april 2019 som Dramaten bommade igen för att byta ut de 111 år gamla stammarna i huset. Nästa vecka, torsdag den 9 januari, öppnar man på nytt efter sju månaders renoverande.

Det har varit ett krävande jobb som involverat cirka 100 personer i 17 olika yrkesgrupper. I samband med stambytet har Statens fastighetsverk, som äger huset, utfört annat arbete som krävdes. Bland annat har man bytt ut delar av scenens maskineri.

Annat man har gjort är att man har renoverat entrén för personal, rullstolsbundna och barnvagnsrullare. Man har också byggt en tillgänglighetsanpassad toalett och bytt ut en hiss.

Dramaten har cirka 400 rum; 40 av dem är loger. Dessa har nu fått en enhetlig grön färg. Man har också målat om trapphusen, gett fönstren i trapphusen nya mässingbeslag, räckena i salongen har fått nytt sammetstyg, och den 108 kvadratmeter stora ridån från 1908 har restaurerats.

Först ut när man öppnar igen på torsdag den 9 januari är en nypremiär av "Peer Gynt".

Evig historia om förbjuden kärlek till prostituerade

Grönt är skönt. Så här ser det nu ut i Dramatens loger. Foto: Melker Dahlstrand

En entré har fräschats upp och fått bling. Foto: Melker Dahlstrand