SISTA SOMMAREN. Eva Tardelius Bengtsson och Torbjörn Roos är två av eldsjälarna som får Veteranbåtsmuseet att ha öppet en sista sommar. Foto: Jannie Flodman

REPORTAGE: Anrika båtklubben utkörd – "Det känns vemodigt"

Under fjorton år har Båthall 2 på Djurgården varit en oas för de som vill titta på gamla båtar. Men snart är det över. Vi besökte museet som drivs av riktiga eldsjälar.

  • Publicerad 16:31, 20 jul 2017

POPULÄRT. Drygt 1000 besökare om dagen hittar till museet. Foto: Jannie Flodman

Det hela börjar med ett mejl från en läsare. Det är Torbjörn Roos som skriver. Han har inspirerats av vår artikel om spårvagnsentusiasten Carl Henrik och informerar artigt om att det minsann finns mängder med eldsjälar på Östermalm – men att några av dem nu är ledsna.

Han talar om entusiasterna i Veteranbåtsföreningen, en ideell rikstäckande förening med drygt 2000 medlemmar, som driver ett veteranbåtsmuseum på Djurgården.

”Sjöhistoriska har sagt upp bekantskapen”; skriver han med ett uns humor i tonen. Men samtidigt är han besviken över att det här ser ut att bli den sista sommaren med utställda veteranbåtar i det gamla båthuset.

Några dagar senare ses vi i museet. Det sorlar i det turisttäta området och inne bland båtarna är det inget undantag. Torbjörn Roos är en av dem jobbar ideellt med att hålla museet öppet om dagarna.

– Jag bor i närheten och är pensionär, så det är inga problem, säger han.

Han själv har varit engagerad i tre och ett halvt år, medan många andra – de flesta pensionärer – har varit det under museets fjorton år långa livslängd.

Ett starkt intresse för båtar i allmänhet och veteranbåtar i synnerhet är vad som fört Torbjörn hit. Sin sista egna båt sålde han förra året.

– Åldern börjar ta ut sin rätt, förklarar han med ett lurigt leende.

TJUSIGT. I Vasaorden reser man kungligt. Båten användes senast 2010 vid Kronprinsessans bröllop. Foto: Jannie Flodman

SNAJDIGT. En fritidsbåt modell dyrare från 1960-talet. Foto: Jannie Flodman

Maritimt museum

När han guidar oss runt bland båtarna, allt ifrån kungahusets egen ceremonibåt Vasaorden som användes vid kronprinsessans bröllop 2010, till Electrolux smärta och vackert välbevarade fritidsbåt från 1960-talet, förklarar han varför Sjöhistoriska valt att använda lokalen till annat i framtiden.

– Det ska bli ett slags maritimt museum. De ska dra in värme och då mår de här båtarna inte bra. Dessutom ska de anställa betald personal.

Vad som kommer att hända med de båtar som i dag finns i båthuset på Djurgården är oklart. Planer finns på att flytta vissa till Härnösand och Karlskrona, medan andra kan hamna i ett nytt museum i Gustavsberg.

Många turister som besöker

Museet har i dagsläget runt tusen besökare per dag och eftersom det ligger nära många andra sevärdheter blir det många utländska besökare. Det är också en av anledningarna till att det är så kul, tycker Torbjörn Roos.

– Welcome, willkommen!, utropar han till besökarna som kommer in i museet innan han skojar om hur pass mycket besökarantalet skulle gå ner om flytten skulle gå till Gustavsberg.

– Då blir det väl en tysk om året, max!

Du lät vemodig i mejlet du skickade. Känns det vemodigt?

– Ja, säger Torbjörn Roos med eftertryck.

– Många av oss som jobbar här är ”gamlingar”, och har inte alltid så mycket att göra. Vi är alla eldsjälar.

Detta ska hända med Båthus 2

En ny utställning med temat marinarkeologiska fynd ska flytta in. Arbetsnamnet är ”Östersjöns skatter”. Ett omfattande arbete kommer att genomföras i hallen, innan nya utställningen planeras öppna våren 2020.

Källa: Tidningen Skärgården 

Veteranbåtsföreningen

Bildades 1973.

Ger ut tidskriften ”Veteranbåten” som utkommer med fem nummer om året.

Arrangerar Veteranbåtsfestivalen varje vår vid Wasahamnen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De ordnade babyshower för gräsanden Mona

Nyheter Oväntade gästen fick stanna kvar på vännernas balkong vid Nytorget Dags att slopa begreppet "hönshjärna". Fåglar kan vara bra mycket smartare än vi tror. Åtminstone finsmakaren Mona, som valt att fostra sina barn i en takvåning vid en av stans mest prominenta...lördag 14/7 9:50

Resenärer upprörda i pendelkaoset

Nyheter Stationer fortsatt avstängda efter rulltrappshaveri: "Det är vansinne" Pendeltågsstationerna Odenplan och Stockholm City är avstängda sedan i morse, något som upprört resenärer hela förmiddagen. På Södra station i Stockholm är stämningen blandad.fredag 13/7 14:07