Roger Asplind bor året runt på Flatens camping. Så han har koll på läget. Lära känna grannarna, det orkar han dock inte.

REPORTAGE: Bland hippa husbilar och råa raggare

Husbil? Ska det vara något? Ja, tydligen är det livet. Vi besökte en campingplats och träffade en turistande familj, trendiga tyskar – och en man som bott kvar i två år.

  • Publicerad 10:00, 5 aug 2017

Jag var en vecka på Mallorca. Jag hade lika gärna kunnat sitta på puben i Bredäng.

Solen är uppe och har börjat steka, men än så länge ligger Flatenbadets parkering öde. Kring hörnet, på campingen, är det däremot liv och rörelse, om än i det lilla så här tidigt på morgonen.

Utanför sin husbil modell 2005 sitter familjen Jansson från Tierp och äter en enkel frukost: bröd, smör, ost och snabbkaffe är framdukat på plastbordet.

De kom igår kväll, parkerade husbilen och tog en taxi in för att göra stan som det anstår en turist. Det blev promenad genom Gamla stan, vaktbyte vid slottet, och Kungsträdgården.

– Ja, det är spontant så här sista veckan på semestern. Vi är lite dåliga på att planera, men med husbil är det bara att sticka. Imorgon åker vi nog hem igen, berättar pappa Erik.

Frun fick stanna hemma med hunden den här gången. Med sig på den korta resan har han sönerna Tyko och Jack, och den senares flickvän Ida Sund. Hon, som aldrig besökt huvudstaden tidigare, vill att dagens stadstripp ska ha fokus på att shoppa, inte turista.

Så här tacklar Nubbe bostadsbristen – med ett cykelhus

”Det är bara att dra!”, säger det här glada gänget från Tierp om det spontana att ha husbil. De heter Jack, Tyko och Erik Jansson, och har sällskap av Ida Sund. Foto: Sacharias Källdén

Pappa Erik är dock lite oroad över p-plats inne i stan. Särskilt ekonomiskt att semestra med husbil, det är det inte.

– Det går säkert att resa och bo på hotell för samma pengar som man lägger på bensin och annat. Men jag trivs på camping, även om man inte umgås med andra så snackar man lite sådär. Hotell är fint fast tråkigt. Med husbil kan vi ha med oss cyklarna, och 90 procent är ju alltid redan packat.

Älskar lagom svenskt väder

Ett par platser bort från familjen Jansson sitter herr och fru Schmitz från Frankfurt, ett ungt par strax under de 30 som är ute på en månadslång resa med Nordnorge som slutmål.

– Att det bara skulle vara pensionärer som semestrar med husbil? Nej, det är väl ändå en kliché. Det är trendigt att unga gör det. Kanske inte i Sverige, men i Tyskland, säger Anna Schmitz, skrattar, och tar en klunk ur sin morgonkopp.

Nico och Anna Schmitz har brummat på från Frankfurt till Flaten. De säger att i sitt hemland är det hippt med husbil.

Paret har hyrt husbil ("very expensive") för att testa hur det känns. Än så länge älskar de det, mycket tack vare ett väldigt lagom svenskt klimat.

– Allt blir så fritt. Vi föredrar att nyttja allemansrätten och bo själva i skogen framför en sådan här camping. Det är som att vara i naturen, med sitt eget hus.

Husbil för en miljon

Tvärs över gatan från Schmitz ligger campingens okrönte kung – en bjässe på 12 meter vid namn Revolution.

– Den gick på en mille. Jag köpte en alldeles för stor så jag inte skulle gå mig själv på nerverna, säger ägaren Roger Asplind samtidigt som han mekar under huven på sin hårt slitna Pontiac Bonneville från 1968. Han ska "ut och glida".

Roger skiljde sig för två år sedan och istället för att skaffa lägenhet eller villa, slog han till på ett rullande hus. Här har han bott sedan dess, året runt, och hyr två stora platser för att också få plats med raggaråk, pickuptruck och sitt yrkesverktyg, en teleskoptruck. Som åretruntare hjälper han till att "hålla koll". Grannarna orkar han inte bli bundis med; alla sticker ändå efter ett par dagar.

GRANSKNING: Allt fler andrahandsboende kräver tillbaka ockerhyror - Så gör du

Roger Asplind skiljde sig och köpte husbil. Det har han inte ångrat en sekund.

– Jag trivs som fan och kommer aldrig skaffa något annat. Det är så jävla skönt, rogivande. Jag trodde det det skulle vara massa supande här men det är ingen partycamping. Jag borde gjort det här för 20 år sedan.

Han beskriver det som en "skön livsstil om man inte vill äga allt i hela världen", förklarar att det tar sex minuter blankt att dammsuga inne i Revolution, och att det enda han saknar är en diskmaskin. City? Äh, det kan vara.

– Livet ändrar sig. Man vet aldrig, nästa vecka kanske jag tar husbilen och flyttar till Göteborg för att jag träffat en donna. Men något sug att åka utomlands, det har jag inte. Jag har gjort det en gång då jag var en vecka på Mallorca. Jag hade lika gärna kunnat sitta på puben i Bredäng.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.