Foto: Sara Ringström

REPORTAGE. Så blev biblioteket samhällets sista utpost

Biblioteken har blivit mer än bara förmedlare av böcker och information. I Skogås är biblioteket bank, fritidsgård och IT-service. Hur lyckas man behålla lugnet i samhällets sista utpost?

  • Publicerad 14:50, 3 nov 2017

Bibliotekarien Leonor Jaramillo Wastesson andas ut för en sekund bakom disken på Skogås bibliotek. En grupp killar i 15-årsåldern hänger i stolarna vid ingången och blir pepprade med frågor av en äldre man som har slagit sig ner bredvid dem.

”Aaah!!” Ett barnskrik skär igenom det stilla lugnet och tre barn springer förbi disken mot låneapparaten. De pratar högt, skrattar och bråkar med varandra om vem som ska få checka ut boken.

– Inte springa! ropar Leonor och är på väg att gå efter dem när en kvinna hindrar hennes ansats med en utsträckt lånebok.

Efter ett tiotal sekunder tystnar barnen av sig själva och ett lugn med inslag av stillsamt småprat infinner sig igen. I närheten suckar en medelålders man medan han bläddrar igenom myndighetspapper och fakturor.

KRÖNIKA. Vill du höra nålen falla mot bibliotekets golv?

Politisk strid om trygghet på biblioteken

ORDNING. Eva K Nilsson, enhetschef på Skogås bibliotek är nöjd med att en tydligare uppdelning av bibliotekets olika funktioner har gjort det lugnare. Foto: Sara Ringström

För allmänhetens skull

Under hösten har debattsidorna fyllts av klagomål över att biblioteken förlorat sitt lugn. Många har riktat kritiken mot ungdomar som inte respekterar bibliotekens tysthetskultur. Men Nick Jones, konst- och bibliotekschef i Huddinge kommun, tycker inte att stökiga ungdomar är problemet.

Visst kan det ibland uppstå situationer då personer behöver avlägsnas eller hyssjas. Men det är bibliotekens omfattande uppdrag att vara till för allmänheten i alla åldrar, med alla deras olika behov, som är den stora utmaningen, menar han.

DEBATT. Brinck (M): "Trygga bibliotek är inte en tysthetsnorm"

Folk kommer till biblioteket för att de vill ha hjälp med kontakt med myndigheter, gå på ett språkkafé, låna en roman, få läxhjälp, låna en dator med internet eller bara använda toaletten.

Biblioteken är samhällets sista utpost. En av få platser där alla välkomnas utan krav på konsumtion.

– Bankerna skickar ju sina kunder till oss. ”Gå till biblioteket så får ni hjälp att få ut kontoutdrag eller saldo”. De ger inte den servicen till kunderna. Det här borde ju vara en nationell fråga. Hur ska man hantera att det här monteras ner i samhället? Att man tvingas gå till ett offentligt bibliotek för att få hjälp? säger Eva K Nilsson, enhetschef på Skogås bibliotek.

ÄLSKAR BIBBLAN. Gönul, Bahar och Cafer Izgi älskar att komma till biblioteket och rita. Foto: Sara Ringström

I barndelen sitter en pojke i en fåtölj och läser en bok om datorspelet Minecraft. En annan sitter och spelar mobilspel med ljudet på.

Intill sitter Bahar Izgi och ritar en teckning.

– Det är jag och mamma som går till stranden, säger hon.

Hon har kommit till biblioteket med mamma Gönul och brodern Cafer för att rita. Cafer ritar också, men han far snart upp och tittar på datorspelen som man kan låna. De kommer ofta till biblioteket.

– Barnen älskar det, säger Gönul.

Biblioteket är det enda chilla stället i Skogås. Det verkar alla ungdomar som hänger i entrén vara överens om.

– Det är skönt att komma hit och chilla efter en stressig dag, säger Daniella Frimpong.

Skoldagen i Östra grundskolan är över och hon och kompisen Abir sitter och tittar på musikvideor
på Youtube. Det är ofta här för att använda datorerna och hänga med vänner, plugga och ibland låna en bok.

Klockan är 16 en tisdag och ungdomsgården är stängd.

Det finns ju verkligen möjligheter till bra möten. Men man kan inte sitta och hänga med kidsen och så får min kollega ta en lång kö som går ut genom dörren.

Vill ha mer tid med besökarna

– De har ju ingenstans att vara. Vi har killar som kommer hit som är för unga för att vara på ungdomsgården. Man undrar vad deras föräldrar gör. De är kanske tio år och är ute sent på kvällarna, hänger här. De är ju spattiga i sig, för de är tio liksom, säger Leonor Jaramillo Wastesson.

Fritids finns men det kostar pengar, vilket alla inte har råd att prioritera.

Leonor och hennes kollega Elsa Johannesson gillar att deras bibliotek är en samlingsplats för många olika typer av människor. I och med att det ligger i centrum är det många som droppar in på väg till veckohandlingen. Ibland är det mycket folk.

Från bråkstakar till bokslukare – så vände det på Bredängs bibliotek

– Det finns ju verkligen möjligheter till bra möten. Men man kan inte sitta och hänga med kidsen och så får min kollega ta en lång kö som går ut genom dörren. 

I den bästa av världar hade hon gärna velat ha mer tid med varje besökare för at kunna bygga relationer.

Som komplement till arbetet ute i informationsdisken har biblioteket en fast programverksamhet med bland annat skrivgrupper för unga, språkkaféer och film- och bokklubbar.

TID. Leonor Jaramillo Wastesson och Elsa Johannesson skulle vilja ha mer tid att prata med besökarna. Foto: Sara Ringström

Så skapade de lugn

Skogås bibliotek är ett ganska litet bibliotek med många besökare. Som mest är det 80–100 personer i timmen i den 500 kvadratmeter stora lokalen.

För bara några år sedan var det ganska stökigt, säger personalen. Men nu har miljön snarare blivit familjär och mestadels lugn. Anledningen är en ommöblering.

– Många bibliotek byggs i en stor hall med öppen planlösning. Då har man inte tänkt så mycket på att det finns några som vill sitta och hänga och prata, andra som vill ha det tyst och några som vill ha det någonstans mitt emellan, säger Eva K Nilsson.

Nu har biblioteket en barndel, en tyst del för studie- och läsro och en del där folk kan sitta och prata, läsa tidningar och använda datorer.

Det händer på biblioteket

Förutom att låna böcker, film, spel och musik erbjuder biblioteket i Skogås varje vecka läxhjälp, språkkaféer, bokcirklar och liknande aktiviteter.

I december–januari kommer biblioteket anordna flera nya kurser riktade till unga: Ordverkstad, spel- och filmklubb, läsgrupp och skrivverkstad.

Mer information finns att hitta på biblioteket eller på bibliotekets hemsida.

Visa merVisa mindre