Maria Scinyovszky och Oscar. Bilden på vargen är en genrebild. Foto: Hege Hellström/Mostphotos

REPORTAGE – Vi är rädda, den verkar orädd

Det är inte roligt att vara husdjursägare i Älgeby som ligger längs Rialavägen i Brottby. En hund blev tagen av vargen för ett par veckor sedan, och därefter kom rapporter om att vargen tagit en kattunge.

  • Publicerad 19:04, 30 aug 2017

Det är vackert väder och lugnt och lummigt i sommarstugeområdet Älgeby. Men på en tomt fikar man inomhus i dag – för hundens skull.

– Det är fruktansvärt. Jag stänger dörren, hunden får inte gå ut. Förbannade jävla varghelvete, säger en kvinna som vill vara anonym.

Hennes hund är gammal och döv, och har artros i bakbenen.

– Annars kan han få gå på lina på tomten, men nu vågar jag inte. Det är något fel på vargen, eftersom den kommer så nära bebyggelsen.

Kvinnan berättar att grannen sett vargen gå över tomten.

– Och för några år sedan var det två vargvalpar som lekte på vår gräsmatta.

Att det är en varg som dödat hunden för ett par veckor sedan bekräftas av länsstyrelsen.

– Vår bedömning är att det rör sig om en varg, jag har själv gjort undersökningen på hunden. Hundra procent säker kan man aldrig vara, men det är ytterst osannolikt att det rör sig om något annat, så det är vår bedömning, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Riala har haft besök av varg förr, och det ökar sannolikheten för att vargen ska stanna. Foto: Hege Hellström

Att vargen också gett sig på kattungen är högst troligt, enligt Arne Söderberg.

– Vi har ingen anledning att tvivla på den observationen.

Det går däremot inte att obducera kattungen eftersom vargen tog den med sig.

Vidare genom det frodiga Älgeby. På en tomt får hunden Oscar vara ute eftersom det finns staket runt tomten – men bara när husse och matte är ute.

– Vi är rädda för hur det ska gå, vargen verkar orädd – kan den vara sjuk, frågar sig Maria Scinyovszky.

Hon berättar att det är många som har katt eller hund i området.

– Alla är oroliga. Gör länsstyrelsen något? Det är svårt, man kan inget göra utom att vara orolig.

Arne Söderberg berättar vad länsstyrelsen gör:

– Vi försöker få in så mycket rapporter som möjligt och dokumentera så mycket som möjligt. I dag är vi två personer ute och letar vargspillning, en på motorcykel och en till fots. Jag har två spillningar bak i boxen på motorcykeln.

Spillningen ska sedan analyseras.

– Vi har bra koll på den skandinaviska vargstammen. Vi kommer att kunna se var vargen är född och vem som är mamma och pappa.

Maria Scinyovszky håller ett vakande öga på Oscar. Foto: Hege Hellström

Det går däremot inte att säga hur vargen beter sig utifrån dess ursprung.

– Nej, det är individuellt och beroende på situationen.

När kan länsstyrelsen gripa in?

– Vi har kriterier för hur man ska hantera närgångna vargar. Vid en viss nivå kan man vidta aktiva skrämselåtgärder, som gummikulor eller ljud- och ljuseffekter. Men först ska det dokumenteras att man kan närma sig vargen utan att den visar flyktbeteende, säger Arne Söderberg.

Att koppla sina husdjur är helt i linje med länsstyrelsens råd.

– Efter incidenter som den här rekommenderar vi att hunden ska vara kopplad och inte vara lös på tomten om man inte har staket eller stängsel, i alla fall under en period nu så att händelsen inte upprepas, säger Arne Söderberg.

Rialatrakten hade ett vargrevir mellan 2009 och 2013.

En som såg vargen då var Björn Smith, som bor permanent i Älgeby.

– Den gick på vägen här utanför. Jag är väl en galen djurvän, men jag är inte rädd för vargen. Men jag förstår dem som har husdjur, säger han.

Dagens observationer ligger mitt i det tidigare Rialareviret.

På Facebook har debatten gått varm om vad som borde hända med vargen. ”Skjut av” skriver en man, något en kvinna besvarar med ”Vargen har också rätt att leva. Man får se efter sina husdjur.”

Björn Smith är inte rädd för egen del, men förstår oron hos de som har husdjur. Foto: Hege Hellström

Vilka tamdjur drabbas av rovdjur?

Mest skadedrabbat av rovdjur är får. Nöt och häst skadas mycket sällan av rovdjur.

Skador på hund förekommer. Högst risk att drabbas av rovdjursangrepp löper hundar som används vid löshundsjakt i områden där det finns varg.

När något av de stora rovdjuren misstänks ha skadat eller dödat tamdjur, är det länsstyrelsens ansvar att utreda händelsen och försöka säkra spår och på så vis fastställa dödsorsak och i möjligaste mån också vilket rovdjur som orsakat skadan. De döda djuren flås och undersöks noga av speciellt utbildad personal.

Källa: Länsstyrelsen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10