Nöjd. Anne Blomberg tycker att det är bra med fler turer med pendelbåten. Foto: Jonas Månsson

Resenärer jublar för ökade pendelbåtsturer

Fler turer efterlystes och fler turer utlovas. I höst underlättas båtpendingen till och från stan. Upp till åtta turer lovas på vardagar.

  • Publicerad 09:54, 25 apr 2018

Det är fantastiskt, vi har aldrig varit bortskämda med trafik.

Redan i fjol stod det klart att pendelbåten ska bli ett permanent inslag när den tvååriga provtiden har gått ut i augusti.

I samband med att en fortsättning stod klar öppnade Gustav Hemming (C), miljö- och skärgårdslandstingsråd för betydligt fler turer än de som körs i dag. Nu står det klart att det blir just så. Den 20 augusti börjar ny tidtabell att gälla.

– Det blir åtta turer vardagar under vår och höst. Det är den klart största tiden av året. Sommartidtabellen gäller i ungefär två månader. Då kommer det vara sju turer vardagar, säger han.

Vintertrafiken kommer inte gå till och från Jungfrusund som tidigare. Där är förhoppningen att Tappström ska bli aktuellt. Just nu pågår utredning om muddring av Tappströmskanalen.

– På vintern där vi måste förlita oss på vintergående fartyg, som vi sett inte är så attraktiva eftersom de går långsammare, fortsätter vi med tre turer under vardagar, säger han.

Nytt från hösten är att även helgtrafik väntar. Då är det sex turer som gäller. För att det om möjligt ska kunna bli ännu fler turer i framtiden har Gustav Hemming ett tips till Mälaröborna.

– Jag uppmanar alla att pröva att pendla med båt. Kan vi konstatera att det kan bli ett ännu större bidrag till att avlasta de övertrafikerade bilarna och minska bilresandet generellt kommer vi naturligtvis med tiden att bygga ut den här trafiken ännu mer. Bästa sättet för mer pendelbåtstrafik är att resa, säger han.

När det gäller avgångstider har flera olika synpunkter kommit in till landstinget och SL.

– Vissa tycker att den första avgången är för tidigt och vissa tycker att den sista är för sen. Det finns ingen entydig bild, därför är det bra att kunna stoppa in ytterligare en eller två turer på morgonen, säger Gustav Hemming.

Exakta tider för avgångarna är i dagsläget inte klart.

– Precis som vi brukar kommer vi att komma med en tidtabell ungefär vid midsommar, säger Gustav Hemming.

Tranebergsbon Anne Blomberg har sommarställe på Kungshatt, där pendelbåten stannar på hållplatsen Kungshättan för anropsstyrd trafik, jublar åt beskedet.

– Det är fantastiskt, vi har aldrig varit bortskämda med trafik, säger hon.

I dag åker hon med pendelbåten vid behov.

– Med mer trafik kommer jag åka mer. Då blir den mer tillgänglig och man blir mer flexibel. Det är helt otroligt, säger hon.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Sökandet efter försvunne Camilo fortsätter

Nyheter Missing people jobbar vidare för att hitta Camilo som försvann på Ekerö på nyårsnatten. Men i veckan fanns ännu inga spår efter honom.torsdag 17/1 12:38