Resenärer upprörda i pendelkaoset

Pendeltågsstationerna Odenplan och Stockholm City är avstängda sedan i morse, något som upprört resenärer hela förmiddagen. På Södra station i Stockholm är stämningen blandad.

  • Publicerad 14:07, 13 jul 2018

Under natten mot fredagen beslutade SL att stänga av pendeltågsstationerna Stockholm City och Odenplan på grund av ett onormalt slitage. I stället har resenärer fått åka till Stockholm Södra eller Solna och därifrån ta sig vidare in mot T-centralen med tunnelbana. Antingen från Mariatorget eller Medborgarplatsen.

Rostiga rulltrappor tvingar SL akutstänga pendeltågsstationer

Vid Stockholms Södra station är stämningen blandad. För Katarina från Tumba, som inte vill medverka med efternamn, har det gått bra. Men hon oroar sig för hur det har gått för andra i hennes ålder.

– Jag är pensionär sedan länge och tänker att jag klarar mig alltid men tänk om min man skulle ha åkt. Han har parkinssons sjukdom, han hade aldrig klarat det. Och jag undrar hur det har gått för alla turister eller andra gamla människor som är i Stockholm, säger hon och fortsätter:

– Rulltrapporna har ju inte funnits så länge, de måste verkligen ha varit billiga. Det är vansinne.

Maria och Peter Novar med barnen Charlie, Alicia och Rebecca. Foto: Jonna Claesson

"Fick ta bilen till Rotebro"

Anna Bostedt från Kallhäll hade släktingar från Västerås på besök. De hade planer på en dagsutflykt men fick ändra planerna helt.

– Vi fick ta bilen till Rotebro där ersättningsbussen skulle gå. Sedan kom vi hit. Vi hade tänkt åka ut på Djurgården men verkar som att det är bäst att låta bli. Nu får vi roa oss på Södermalm istället. Och vad gäller de där rulltrapporna kan man bara säga herregud. De borde aldrig få göra en rulltrappa igen. Förmodligen är det någon som har velat spara lite pengar, säger hon.

"De borde aldrig få göra en till rulltrappa", säger Anna Bostedt och hennes familj. Foto: Jonna Claesson

"Testa att cykla"

Kompisarna Mattias Nilsson, Pär Lundgren, Mikael Rosell och Linus Mellberg har inte stött på några problem så här långt in på fredagen.

– Fler borde testa att cykla helt enkelt, då är det hur lugnt som helst, säger Pär.

Peter och Maria Novar har rest med barnen från Upplands Väsby.

– Det har varit bra information hela vägen. Egentligen är det ju bara bra att de stänger av rulltrapporna och lagar allt så att det inte händer fler olyckor men man tycker att de borde byggt vanliga trappor också, säger dem.

Lukas Andersson från Nynäs känner sig förvirrad. Men han vet inte om det beror på hans dåliga lokalsinne eller kaoset vid pendeltåget. Foto: Jonna Claesson

Pär, Mikael, Mattias och Linus tycker att alla i Stockholm borde testa att cykla i stället för att förlita sig på kollektivtrafiken. Foto: Jonna Claesson