Insamling. Ända fram till julafton går det att lämna in paket till Irma Castaños på Blanche crêperie. Foto: Patrik Wirén

Restaurang efterlyser fler julklappar till behövande

För tredje året i rad arrangerar Blanche crêperie i Norra Djurgårdsstaden en traditionell jul för behövande barnfamiljer. Nu hoppas hon att fler i området lämnar in julklappar inför firandet.

  • Publicerad 16:31, 17 dec 2019

Det är tredje året som Irma Castaños på Blanche crêperie, bjuder in till julfirande på Jaktgatan. Här serveras traditionellt svenskt julbord, kyrkokören sjunger julsånger och självaste tomten delar ut paket som lämnats in på restaurangen. Men i år har insamlingen av julklappar gått långsammare än vanligt.

– Förra året kom det in otroligt mycket klappar och då kanske en del tänker att de inte behöver bidra i år, spekulerar Irma Castaños.

Hon bjuder alla på traditionell jul

I år har hon utökat till två sittningar: klockan 15 och 17. Men hon vet aldrig på förhand hur många som kommer.

– Jag frågar aldrig heller efter anledningen till att de kom hit, men får höra ändå. Jag gråter mycket när jag hör alla eländiga historier, många gånger från ensamstående mammor. Det känns lite hopplöst att inte kunna göra mer, säger hon.

Om det mot förmodan kommer in fler julklappar än tomten hinner dela ut lämnas de som blir kvar till katolska kyrkan som ser till att de går till behövande.

– Men det ska vara nya leksaker. Julmaten är av högsta kvalitet och så ska det vara med julklapparna också. De här människorna förtjänar det bästa och ska inte få det som andra inte längre vill ha. Det handlar trots allt om barn som aldrig får någonting nytt.

Senare på kvällen är även stadens hemlösa välkomna. Irma Castaños, hennes man och deras två barn återvänder hem först framåt midnatt och har då varit igång sedan sex på morgonen.

– Det känns bara roligt att få göra någonting för andra. Julen handlar trots allt om gemenskap, säger hon.

Var inte nöjd med krogarna – nu öppnar hon egen crêperia