Krögare. Caroline Tiala och Benjamin Hensley är ett par och har drivit restaurangen Low & slow smokehouse på Luntmakargatan 98 tillsammans i tre år. Foto: Sacharias Källdén

Restaurang tvingas ta bort sitt rökskåp

För tre år sedan levde Caroline Tiala och Benjamin Hensley ut sin dröm och startade en barbeque-restaurang på Luntmakargatan. Nu tvingas de göra sig av med sitt rökskåp vilket gör att de stänger restaurangen.

  • Publicerad 12:14, 22 nov 2019

Det var 2016 som Low & slow smokehouse slog upp portarna för första gången, men planerna på att starta restaurangen sattes igång redan 2012.

– Jag kommer från Kansas City som är känd för sin barbeque och vi tyckte att Stockholm saknade ett sådant ställe, säger Benjamin Hensley.

Innan han och sambon Caroline Tiala skrev på hyreskontraktet så fick bostadsrättsföreningen som är hyresvärd se affärsplanen där det stod att ett rökskåp skulle inhandlas.

– Vi pratade med olika ventilationsingenjörer och trodde att vi hade bra koll från början, säger Benjamin Hensley.

Luktade från början

Men redan från start märkte de att det luktade "barbeque" i området när de använde rökskåpet beroende på hur det blåste.

– Hyresvärden, som vi har haft en öppen dialog med, har sagt att det är många i kvarteret, inte bara grannar i huset, som har varit missnöjda med lukten, säger Caroline Tiala.

– Vi har diskuterat hur vi har kunnat lösa det och försökt på många sätt i flera omgångar. Vi har haft tre olika ventilationsfirmor här och senast vi gjorde en större investering var i juli i år när vi installerade en helt ny ventilationskanal från röken till taket, säger Benjamin Hensley.

"Avgaserna är hälsovådliga"

Sedan dess har röklukten minskat.

– Det har blivit bättre, i alla fall enligt en del. Men inte tillräckligt bra för att vi ska få ha kvar rökugnen. Det känns supertråkig. Det är fullt nästan hela tiden och vi har flera stammisar. Vi får vara kvar som hyresgäster men utan röken är det inte ett alternativ för oss, säger Caroline Tiala.

Stora vedklossar sätts in i ugnen för att skapa en "pyrande" eld runt 100 grader under lång tid. Det är anledningen till att det kommer så mycket rök. Foto: Sacharias Källdén

Får inte vara kvar. Ugnen "Big Red" måste bort från restaurangen. Foto: Sacharias Källdén

Ordförande i bostadsrättsföreningen tycker att det är synd att restaurangen måste flytta.

– De är underbara och trevliga hyresgäster som vi gärna hade haft kvar. Men den där röken ger otroligt mycket avgaser som är hälsovådliga. Familjer kan inte ha sina fönster öppna. Det är många boende i området som har klagat. Ägarna har kämpat på och försökt åtgärda brister men det har inte gått så nu har vi bett dem flytta ut ugnen från lokalen, säger Olof Sand.

En boende i huset som VasastanDirekt pratar med menar att det finns en brandrisk och att man i USA behöver ha en specialbyggd skorsten för att ha ett likadant rökskåp. Restaurangägarna säger att de följer alla lagar om korrekt rengöring och underhåll av skorstenen.

– Vi kan säga med hundra procent säkerhet att skorstenen är lufttät och att det inte läcker in i byggnaden. Vi har en specialbyggd rökkanal som går ända upp till taket. Den har gjorts lufttätt och superisolerad även för extrema temperaturer och eld. Den och skåpet är godkända av Stockholms stad, säger de.

Många gäster kommer in till restaurangen och uttrycker sitt stöd för den situation som Caroline och Benjamin har hamnat i.

– Det är fint och vi känner oss väldigt stolta och glada över det vi har gjort, säger Caroline.

Sista dagen restaurangen har öppet är den 21 december.