Farsta gård. När restaurangen kan öppna på nytt är i nuläget oklart. Foto: Sacharias Källdén

Restaurangen på Farsta gård stängd – igen

Drygt ett år efter nyöppnandet har den nya restaurangägaren försvunnit från lokalerna på Farsta gård, efter en infekterad strid med Farsta föreningsråd.

  • Publicerad 16:30, 18 feb 2020

Den som på sistone begett sig till Farsta gårds restaurang i tron att få spisa lite husman har i stället avspisats av en stängd lokal.

Så har det varit sedan den 22 december, enligt Farsta föreningsråds ordförande Lars Bäck.

– Plötsligt bara slutade verksamheten. Så småningom fick vi fatt i dem så att vi fick tillbaka nycklarna i mitten på januari. Samtidigt har vi skulder på dem, diverse el- och sopräkningar plus hyra på totalt 134 707 kronor, säger Bäck.

Kritisk rapport

För en månad sedan släppte miljöinspektionen en rapport som slår fast att lokalen och viss utrustning är "i mycket dåligt skick", med bland annat trasig ventilation och risk för mögelbildning.

– Kort sagt, man godkände inte hur de förvarade saker och hur det såg ut, säger Bäck.

Krögaren i fråga, Jesper Boulliant, säger att det var restaurangen som ringde dit inspektionen på grund av att föreningsrådet inte skött fastigheten ordentligt.

– Vi kunde inte driva verksamheten eftersom det var fara för annan människa, säger Boulliant.

Vidare säger han att Farsta föreningsråd lovat honom ny köksutrustning till ett värde av 400 000 kronor när han tillträdde, ett löfte som enligt honom inte hållits.

Köksutrustning. Bild som enligt krögaren föreställer en brandskadad, ej fungerande fläkt. Foto: Jesper Boulliant

Köksinteriör. En rutten vägg, enligt krögaren. Foto: Jesper Boulliant

Bäck tog över ordförandeklubban efter Terje Gustafsson i mars 2019, efter att kontraktet med nya krögaren skrevs i november 2018. Enligt Bäck visar föreningsrådets dokument att Boulliant beviljats köksutrustning för 200 000 kronor, men också hyresfritt för hela 2019.

– I övrigt får han diskutera med Terje vad de kommit överens om muntligt, det finns inga papper på det, säger Bäck.

Vidare menar Bäck att hyran för det första kvartalet 2020 ska betalas, vilket enligt honom ännu inte gjorts.

Ser fram emot Ågesta

Boulliant å sin sida hävdar att hyreslättnaden borde gälla ett år till eftersom Farsta föreningsråd "har varit skyldiga oss så mycket pengar".

– Det är mycket kvar på den skulden, säger han.

Även om det inte verkar bli något mer krögande på Farsta gård för Boulliant ser han fram emot att fortsätta sin restaurangverksamhet på andra sidan Magelungen, hos Ågesta golfklubb.

– Det är en fantastisk verksamhet med fantastisk styrelse och ledning, säger Boulliant.

Vad fungerar där som inte har fungerat på Farsta gård?

– Samarbeten.

Klart: De tar över krogen i Farsta gård

Tog över restaurangen 2018

Farsta föreningsråd hyr Farsta gård av det kommunala fastighetsbolaget Stadsholmen.

Paret Jessica Östergren och Jesper Boulliant tog 2018 över restaurangverksamheten på Farsta gård, efter att föreningsrådet legat i en tvist med den tidigare krögaren.

När den krögaren lämnade lokalerna var de mögelskadade och behövde renoveras. En renovering gjordes av Jesper Boulliant.

Enligt Boulliant själv ska renoveringen endast ha berört matsalarna.

En person död i radhusbrand

Nyheter Förundersökning om misstänkt mordbrand har inletts En man har avlidit till följd av en radhusbrand som inträffade i Fagersjö på onsdagsmorgonen. En förundersökning om misstänk mordbrand har nu inletts.onsdag 8/4 14:47

Vårdcentraler öppnar separata infektionsmottagningar

Nyheter Delar upp patienter för att minska coronaspridningen Nu öppnar vårdcentraler separata mottagningar för att ta emot patienter med luftvägsinfektioner. Målet är att minska risken att coronaviruset sprids. I Axelsberg finns en av de nya infektionsnoderna.onsdag 8/4 11:31