127:s nya stjärna. Han droppade en vers på Ison & Filles nya skiva och nu är han aktuell med ett eget mixtape. Lägg Rez på minnet. Foto: Claudio Britos

Rez hustlar för att inte fastna

Med kepsen lågt tittar Rez ut över sitt Sätra. Han har lagt verser åt Ison & Fille och i dag släpper han sitt debutprojekt ”Hustla eller Fastna”. "Det är en mentalitet, något jag lever efter."

  • Publicerad 13:54, 14 jun 2019

– Man behöver ingen annan än sig själv och såklart föräldrar som tror på en, underlättar allt. Om du inte hustlar för att ta dig uppåt, utvecklas och förstå dig själv mer, så kommer du fastna i dig själv, i ditt strävande och i kreativeteten. ”Hustla eller Fastna” är en mentalitet, något jag lever efter. Jag använder det engelska ordet hustle, lite som att sätta in en extra växel i allting man gör.

Det är med den mentaliteten i kombination med ödmjukheten Jonathan Otuga skapar och skriver sina texter. För många är han mer känd som Rez, rapparnamnet han haft sedan 14-årsåldern.

Med rötter från Kenya och Finland är föräldrarna Enock Otuga och Seija Otuga det viktigaste han vet.

– Kontrasten mellan Sätra och Kenya är stor, det går inte att jämföra situationen i hur de lever. Att ha med sig kärleken därifrån får mig att känna mig så blessed i allt jag gör, säger Jonathan Otuga.

BARNDOM. Rez minns tydligt minnen från barndomen. Det var här på Hållsätrabacken 38 allting startade. Foto: Claudio Britos

”Tog studenten i min trakt bror, jag spelar bara spelet, tog examen på min gata”

Citatet är från Rez låt ”Kaptenen”.

– Gården här uppe var hela min värld som barn, alla mina vänner bodde i husen här omkring. Det var här vi lekte oavbrutet, utan några som helst problem. Tills mamma ropade in mig för middag ...

Mobilen avbryter honom. Mamma ringer.

– Jag håller på med intervjun jag ringer dig när jag är klar, säger han och lägger på.

Han skrattar och fortsätter se tillbaka till barndomen och berättar om tiden i grundskolan då han pendlade till Roslagstull.

– Som sjuåring åkte jag med mina föräldrar till skolan med tunnelbanan. Det var mycket känslor man tog in under den tiden och som påverkat mig.

Skolan var inte normal för honom, berättar han. Han kände sig aldrig inkluderad av klasskamraterna. Och relationen med lärarna och rektorn var inte bra.

– Jag kommer ihåg när en rektor sa: ”Det kommer aldrig finnas en plats för dig i samhället”. Det är såna små händelser som påverkade en mest.

Först: En mikrofon

I högstadiet introducerade Jonathans storebror Daniel honom för sina vänner som rappade. Vänskapen utvecklades till en skola av hiphop-lektioner. Äntligen kunde han få utlopp för sina känslor.

– De gjorde sin grej, jag lyssnade på deras verser och jag svarade med mina. Jag åkte hem och slipade på mina texter för att kunna leverera ännu bättre verser nästa dag. Till slut fick man höra att man blev bättre och att man borde fortsätta med det.

Med böcker fyllda av rim och verser behövde han nu snabbt kunna köpa sig en mikrofon och ett mindre inspelningskit. Med lite insparade julklappspengar hade han till slut råd.

Den första mikrofonen har än idag en stor symbolisk mening.

– Det var samma mikrofon jag använde för att lägga versen på Ison & Filles låt ”Blessings”.

Freestajlar

Med åren har Rez arbetsmetod när han producerar musik förändrats. ”Jag kan gästa deras album utan att skriva ett ord” rappar han i ”Blessings”.

– Jag har gått mer åt att freestajla och improvisera tagningar, som på min mixtape och på Ison & Filles låt. Nu fokuserar jag på att få ut känslorna ännu mer.

På nya låten ”Låt den gå” blir han personlig kring en våldsam händelse som hände honom och en vän.

– Vi blev påhoppade av flera personer. Vi kom till slut oskadda ut ur situationen, men där hade jag ett val: Antingen så eskalerar det här eller så gör jag musik av det. Jag väljer att göra musik.

Efter att ha fått Ison & Filles välsignelse är han nu 127-scenens framtid. Men han är fortfarande ödmjuk.

– Det är bara bra vibes. Kärlek, familjen och Ison & Fille representerar mitt 127.

Jonathan Otuga

Artistnamn: Rez

Ålder: 24 år

Uppväxt på: Hållsätrabacken 38.

Aktuell med: Mixtapet ”Hustla eller fastna” och på Ison & Filles nya låt ”Blessings”.

Visa merVisa mindre