Fram till 12 juli kan grannar tycka till om ifall Riddersvikshallen ska stå kvar eller inte. Foto: Niklas Sandin

Riddersvikshallen kan bli kvar – i fem år till

Riddersvikshallen mittemot Åkermyntan i Hässelby villastad har bara ett tillfälligt bygglov. Egentligen är det dags att snart nedmontera hallen, men nu pågår ett arbete för att att hallen ska kunna vara kvar.

  • Publicerad 13:58, 28 jun 2019

Riddersvikshallen i Hässelby villastad byggdes 2015, med ett tillfälligt bygglov som gäller i fem år. Enligt den detaljplan som finns för platsen ska tomten egentligen användas för parkeringsplatser.

– När vi ansökte om det första bygglovet sa politikerna att vi skulle ansöka om tillfälligt bygglov. Sen skulle vi se om det var möjligt att göra en ändring i detaljplanen, säger Cyriaque Brochard, teknikförvaltare på fastighetskontoret.

Ärendet fastnade

För tre år sedan startade fastighetskontoret en process för att få till en ändring i detaljplanen så att hallen skulle kunna stå kvar permanent, men ärendet fastnade hos stadsbyggnadskontoret. Får den nu inte förlängt bygglov så måste den därför nedmonteras.

– Riddersvikshallen är byggd för att stå i 50 år. Att nedmontera den vore synd med tanke på att den kostade 50 miljoner kronor att bygga. Men jag tror inte politikerna kommer besluta att den ska demonteras, säger Cyriaque Brochard.

Målet, menar Cyriaque Brochard, är att hallen ska få stå kvar på obestämd tid. Därför ansöker fastighetskontoret om en förlängning av bygglovet med fem år för att köpa sig tid att få till en ändring i detaljplanen.

Finns ett behov av idrottshallar

Johan Fälldin (C), ordförande i idrottsnämnden, ser också gärna att Riddersvikshallen blir permanent.

– Från vår sida så stöder vi fastighetskontorets arbete, både med att förlänga bygglovet och sen se till att den blir permanent. Vi behöver arbeta med att öka antalet idrottsanläggningar, vi har inte råd med att de försvinner, sägen han.

Fram till 12 juni är ärendet ute på grannhörande vilket innebär att berörda grannar får lämna synpunkter på om hallen ska vara kvar eller inte. Nästa steg är att politikerna i stadsbyggnadsnämnden ska fatta beslut i frågan, det är i nuläget oklart när det kan bli.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt