Ridlägret: Dröm eller mardröm?

Sommarlovet är i antågande och många ungdomar drömmer om ridläger. Men höstens #metoo och den uppmärksammade SR-dokumentären Hästgården har väckt oro hos många: Är det drömmiga ridlägret verkligen tryggt?

  • Publicerad 11:02, 31 maj 2018

En bra killförebild skulle vara toppen.

Långa ritter och hästbad i Mälaren. Men också hierarkiska strukturer, långt hemifrån. Är unga på ridläger extra utsatta att bli drabbade av sexuella övergrepp?

Nej, det är de inte, menar Aud Rendahl som äger Karlshems gård där ridläger har anordnas i många år. Det som lyfts i Sveriges Radios dokumentär och i #metoo-uppropet är undantag, menar hon.

Men trots att det är ovanligt tycker hon att förändringar behövs för att säkerställa att all platser där unga tillbringar sin fritid är trygga. Hon efterlyser en lag som innebär att folk som förgripit sig på barn får besöksförbud på anläggningar där det finns barn, alternativt inte får vara där utan att andra vuxna är närvarande.

– Har man begått brott mot unga så ska man inte ha fri tillgång till idrottsanläggningar. Man ska inte få vistas där ensam, säger hon.

Att många av de sexuella övergrepp som nu rapporterats om varit tystade länge kan bero på strukturen som uppstår i en stallmiljö, tror Aud Rendahl.

– Det kan lätt uppstå en hierarkisk ordning bland ungdomarna, precis som i skolan och på fritidsgårdar. Den som rider bra, hjälper till mycket i stallet eller som är duktigast på att ta hand om en besvärlig häst får hög status och mycket uppmärksamhet. Det blir ett system där man ser upp väldigt mycket till sin ridlärare eller tränare och anstränger sig för att ligga bra till, säger hon.

För att kunna bli en duktig tävlingsryttare, vilket många av ridskoleelever vill, krävs dessutom många timmar i sadeln och god ekonomi.

– De flesta ridskoleryttare har bara möjlighet att rida en gång i veckan, men kan ha klasskamrater som har en egen ponny, hästlastbil och väldigt engagerade föräldrar, så man tränar och tävlar inte på samma villkor, säger hon.

Behöver bryta systemet

Som ansvarig vuxen behöver man försöka bryta det hierarkiska systemet så mycket som möjligt, menar hon. Till exempel behöver lägerledare uppmuntra gott kamratskap och inte bara prioritera de som är duktigast.

Stallet är ofta en utpräglad tjejvärld och Karlshem är inget undantag. Bara två av de 320 deltagare på deras ridläger är killar och gården har inga män anställda. Det skulle Aud Rendahl gärna se ändring på.

– En bra killförebild skulle vara toppen. Vi har försökt få tag på det, men det finns ingen. De flesta killar som håller på med hästar är tävlingsryttare eller driver egna anläggningar, säger hon.

Karlhem är medlem i Sveriges Ridlägers Riksförbund (SRR). För att vara medlem där behöver ridläger ha alla myndighetstillstånd. Men förbundet har ingen möjlighet att fungera som en kontrollorganisation och åker alltså inte ut och kollar sina medlemmar.

Anita Jonsson, ordförande på SRR, säger att det enskilt viktigaste för att se till att barnen är trygga på ridlägret är att åka dit och ställa frågor och lyssna på rekommendationer från andra.

– Det är viktigt att vara på plats och ta reda på vem det är jag lämnar mina barn till och se att jag får ett förtroende för dem, säger hon.

Ser över sanktioner

På Svenska Ridsportförbundet säger ordförande Ulf Brömster att förbundet ser över hur de kan hantera de medlemmar som samarbetar med dömda sexualbrottslingar.

– Jag har bett vårt juridiska utskott se över vilka sanktionsmöjligheter vi har, säger han.

Riksidrottsförbundet har en maxtid för avstängning på två år för den som begått brott mot barn. Reglerna behöver ses över, menar Ulf Brömster.

– Men det är inte något som jag anser att vi ska driva specifikt i ridsportsförbundet, utan jag skulle vilja se ett större sammanhang där man har den riskexponeringen och se hur vi då ska agera, säger han.

Ulf Brömster ingår nu i ett etiskt råd inom Riksidrottsförbundet som ska ta fram en etisk kod.

– Utifrån den etiska koden ska man kunna utdöma sanktioner. Det är klart att vi tycker i vissa stycken att det varit lite lindrigt med de sanktioner som varit tidigare. Man borde se över det. Men sen får man se vad man kommer fram till inom ramen för Riksidrottsförbundet, säger han.

Avstängning

Svenska Ridsportförbundet vill att preskriptionstiden för sexuella trakasserier och övergrepp förlängs.

I dag kan en person som är verksam inom idrotten stängas av maximalt två år för sexuella trakasserier och övergrepp.

Den maximala avstängningen för matchfixning och dopningsbrott är tio år.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stort intresse för utlyst direktörsjobb

Nyheter Ansökningstiden har gått ut. Nu intensifieras rekryteringen av ny kommundirektör. – Det fanns ett 60-tal intresserade, säger Christina Thunholm, kommunens HR-chef.fredag 15/2 16:19

Krämer och kollegan grep och höll fast dieseltjuv – nu frias de

Nyheter Niklas Krämer och kollegan Leo Björkman fångade en dieseltjuv, band honom och överlämnade honom till polisen. Men gjorde de verkligen rätt? Nja, menar tingsrätten – men friar ändå.fredag 15/2 14:59

KRÖNIKA: Lite väl tidigt att få vårkänslor kanske

Krönika I måndags morse lät jag vinterjackan hänga kvar hemma i hallen. När jag gick till jobbet hade jag inte ens en tjocktröja under jackan utan nöjde mig med en skjorta. Alldeles lagom klädd för då...torsdag 14/2 8:12