Ridskolan i riskzonen vid stort husbygge

Staden vill bygga 600 nya bostäder runt Enskede rackethall. Det är bara en detalj – i närheten finns en ridskola med 45 hästar som inte klarar höga ljud.

  • Publicerad 09:30, 13 jan 2018

600 nya lägenheter i radhus och våningshus, varav ett på fem våningar kan ställas precis mittemot Enskede ridskola. Så ser planen ut för området runt Bägersta byväg och rackethallen. Problemet är bara att hästar inte fungerar ihop med tung byggtrafik och oväsen.

Legat där sedan 1945

Det här har staden inte riktigt förstått, menar Georg Doria, som driver Enskede ridskola ihop med sin familj. De hade ett möte med staden i somras, sedan dess har det varit tyst.

– Jag tycker att det är höjden av nonchalans att inte kontakta oss och låta oss vara med i processen. Vi har legat på den här platsen sedan 1945. Självklart kommer vi att påverkas av det här, säger han.

Ridskolan kommer att behöva minst en stor bullervall för att kunna ligga kvar när byggfordonen börjar rulla in, enligt Georg Doria

– Det handlar om säkerheten för våra elever och hästar. Hästar är ju flyktdjur och kan lätt bli rädda och få panik av höga ljud.

Enskede ridskola har 700 ridande elever varje vecka, varav många är barn och ungdomar och många, framförallt tjejer, hänger där flera timmar i veckan.

Kritisk. Georg Doria, som driver Enskede ridskola ihop med sin familj, i en av hagarna som ligger intill Sockenvägen, nära det planerade bygget. På bild även Klara Johansson, som jobbar på ridskolan. Foto: Sacharias Källdén

"Ridskolan är viktig för området"

Staden håller just nu på att undersöka förutsättningarna för att kunna bygga på marken – hur man ska lösa dagvatten, trafik, markförhållanden med mera.  

– Först när vi tagit fram en bebyggelsestruktur som vi tror på kan det bli aktuellt att träffa ridskolan igen och gå igenom de risker de ser med bostadsplanerna såsom buller med mera och hur vi kan lösa dem. Vi kommer att träffa dem igen under våren, säger Christopher Pleym, projektledare på exploateringskontoret.

– När vi diskuterat projektet med ägarna till ridskolan så har de framfört att det i första hand är byggskedet som de är oroliga över och inte själva slutprodukten. Ridskolan är en väldigt viktig aktör i området som vi från stadens sida vill ska vara kvar, tillägger han.  

Bygget tar flera år

Någon evakueringsplan för ridskolan finns inte, inte heller vet man exakt hur länge bygget kommer att pågå.

– Troligen byggs det i etapper, så hela byggtiden för samtliga lägenheter tar säkert några år. Det är först när vi kommit längre i processen som vi kommer kunna upprätta tidplaner för själva byggandet, säger Christopher Pleym.

Planen är att presentera ett förslag till detaljplan efter sommaren som skickas på samråd under hösten.

I vägen. Till höger i bild syns Enskede värdshus där staden vill bygga ett femvåningshus. Foto: Sacharias Källdén

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Här patrullerar hundar istället för poliser

Nyheter Stort intresse för nytt projekt i Bagarmossen Hundar och hundägare i Bagarmossen får agera ögon, öron och nos när polisens resurser inte räcker till.torsdag 13/12 7:00