Riksåklagaren vill se prövning i pistol-dom

Två unga Mälaröbor dömdes av tingsrätten för ringa vapenbrott. Nu anser riksåklagaren att frågan bör prövas av Högsta domstolen. Frågan gäller om soft airgun är vapen eller leksak.

  • Publicerad 14:09, 12 dec 2017

De får väldigt många överklagande varje år och har bara möjlighet att pröva ett antal per år.

I augusti dömdes två 16-åriga pojkar till dagsböter på 1 500 kronor vardera. Brottet de dömdes för var ringa vapenbrott sedan de en helg i januari använt soft airgun-pistoler vid Knalleborgs förskola.

För att få använda liknande pistoler krävs tillstånd eller att en vuxen är med om användaren är under 18 år. Vid tillfället var pojkarna själva.

Domen överklagades av pojkarna, men hovrätten nekade prövningstillstånd. Det har överklagats. Nu har Högsta domstolen (HD) vänt sig till riksåklagaren för ett yttrande.

– Jag handlägger ärendet tillsammans med riksåklagaren. Vi har sagt att vi tycker att det här kunde vara intressant att pröva och att HD borde meddela prövningstillstånd, sedan är det HD själva som beslutar om de ska ge prövningstillstånd. Vad jag vet har de ännu inte tagit ställning till det, säger Hedvig Trost, byråchef.

Ärendet gäller om de aktuella pistolerna ska klassas som vapen.

– I det här fallet hade de här vapnen en ganska liten anslagsenergi. De är därmed inte så jättefarliga. Enligt den bedömningen av vapenlagen som åklagaren och domstolarna har gjort är det ett vapen där det behövs tillstånd under 18 år. Frågan är om det är ett vapen om det är tillräckligt låg anslagsenergi, eller om det är en sorts leksak som inte omfattas av lagstiftningen, säger Hedvig Trost.

I ett liknade fall från 2015 ansåg hovrätten att det var en ofarlig leksak.

– Då behövdes inget tillstånd och åtalet ogillades, säger Hedvig Trost.

De aktuella pistolerna kommer inte från en leksaksaffär.

– Det var två vapen med olika anslagsenergi där det ena har lite lägre än det andra. Sedan är det så klart så att lagstiftningen är uppbyggd i syfte att skydda barn och unga mot vapen i större utsträckning än vuxna. Barn och unga kanske inte alltid kan avgöra vad som är trygg skjutning även om det har med lek att göra, det är det som ligger bakom 18-årsgränsen, säger hon.

Nästa steg blir att se om Högsta domstolen prioriterar ärendet.

– De får väldigt många överklagande varje år och har bara möjlighet att pröva ett antal per år. Det är inte alls säkert att de tycker att det här är en viktig fråga, säger hon.

Hedvig Trost vill inte spekulera i hur hon tror att bedömningen görs.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter