SLITET. Assurföreningens lokaler är slitna och ska rivas. Foto: Claudio Britos

Riksförbund polisanmäls för stulen bokföring

Assurföreningen i Botkyrka polisanmäler Assyriska riksförbundet. Föreningens tillfälliga styrelsekommitté menar nämligen att riksförbundet olovligen har tagit deras bokföring. Riksförbundet å sin sida misstänker allvarlig misskötsel.

  • Publicerad 16:21, 18 sep 2019

Förra veckan hölls ett krismöte i Assurföreningens lokaler i Fittja. Det var Assyriska riksförbundet som hade kallat till det.

Enligt Hujådå, en medlemstidning för Assyriska riksförbundet som förbundets ordförande är ansvarig utgivare för, har flera medlemmar nämligen vittnat om att föreningen missköts grovt och att det saknas stora summor pengar från föreningskassan.

Men varifrån de anklagelserna kommer förstår inte Adison Kando, medlem i den tillfälliga kommitté som har ersatt den gamla styrelsen.

– De har skapat kaospropaganda. Det finns interna konflikter och frågor kring ekonomin, men det finns ingen förutom den gamla styrelsen som har haft insyn i hur det hela skötts, så jag vet inte vilka medlemmar de har pratat med, säger han.

Assurföreningen är inte medlemmar i riksförbundet och riksförbundet hade inget mandat att kalla till möte och fatta beslut, menar han.

Vill göra intern utredning

Beslutet att den tillfälliga kommittén skulle ersätta styrelsen fattades på en föreningsstämma 13 september. Den stämman var utlyst, i enlighet med stadgarna, redan innan riksförbundet kallade till sitt möte.

På det mötet fattades också beslutet att en intern utredning skulle starta. Men för att göra en sådan utredning behövs föreningens bokföring, och den har riksförbundet lagt beslag på, hävdar Adison Kando.

– Vi har försökt kontakta dem och de vägrar svara på våra frågor. De har kommit över våran bokföring på ett olagligt sätt och vägrar lämna tillbaka den. Nu har vi gjort en polisanmälan, säger han.

– Att vi ska göra en intern utredning har röstats igenom av över 400 medlemmar. Men nu kan vi inte göra utredningen som våra medlemmar vill ha, eftersom vi inte har tillgång till våra papper.

Lokalen ska rivas

Det som riksförbundet från början sade sig ha kommit för att hjälpa Assurföreningen med är lokalfrågan. Föreningens lokaler ligger på Stökhagsvägen i Fittja, och nu står huset, som är i dåligt skick, inför att rivas. Enligt kommunen skulle flytten ha påbörjas redan i måndags, eftersom det rivningskontrakt som föreningen haft har gått ut.

I ett mejl till BotkyrkaDirekt säger kommunen att de stödjer föreningen i arbetet med att hitta en ny lokal. Enligt Adison Kando är dialogen mellan föreningen och kommunen god.

Finns det oro bland medlemmarna?

– De äldre är så klart oroliga och tror att vi inte kommer ha någon plats att vara, men så är inte fallet. Det finns alternativ.

Var ligger de alternativen?

– Alla tre ligger i Fittja, inte långt från där vi är nu.

BotkyrkaDirekt har sökt Assyriska riksförbundet för en kommentar.

SKA FLYTTA. Nu letar Assurförreningen ny lokal. Foto: Claudio Britos

Det här är Assurföreningen:

Föreningen har funnits sedan slutet på 1970-talet och startades av en grupp assyrier från Irak som nyligen flyttat till Botkyrka.

Den har runt 400 medlemmar och deras nuvarande lokaler ligger på Stökhagsvägen i Fittja.

Under 2019 har Assurföreningen fått föreningsbidrag från Botkyrka kommun. Det var 88 500 kronor i lokalbidrag, 34 368 kronor i aktivitetsbidrag och 30 184 kronor i aktivitetsbidrag för seniorer.