Nixon Kaya och kollegan Linus Blomqvist fixar gratis julbord till hemlösa. Foto: Privat

Ringar på vattnet efter Nixons julbordsinitiativ

Solnakrögaren Nixon fick positiva reaktioner på sin idé att bjuda på julbord för hemlösa på julafton. Nu ser han fler som säger att de vill göra samma sak.

  • Publicerad 16:07, 3 dec 2019

Nixon Kaya driver restaurangen Tegelbaren i Solna. För en månad sedan gick han ut med planerna om att offra sin ledighet och hålla sin restaurang öppen på dopparedagen. Då ska han bjuda på julmat och julfika för de hemlösa i stan, något som tidningen Mitti var först att berätta.

Nixon Kaya har även uppmanat fler krögare att göra detsamma, eftersom värme, mat och gemenskap var själva kärnan i julen för honom. Nu, en månad senare och med julen runt knuten, tycker han sig se att fler har antagit den utmaningen.

– Jag vet inte om det beror på mig, men det känns som om det spridit sig. Jag har sett allt från korvmojar och pizzerior till restauranger som säger att de ska bjuda på mat.

Klassisk jultallrik

Restaurangen är öppen mellan 11 och 16 på julaftonen, och det som erbjuds, förutom kaffe, kakor och lussebullar, är en jultallrik av den gamla hederliga skolan.

Lutfisk?

– Kanske inte just lutfisk, det är inget jag är så bra på. Men julskinka, Janssons frestelse och sill, prinskorv och köttbullar...

Det var alltså maten. Men Nixon har som sagt klargjort att också värme och gemenskap är viktiga delar av högtiden.

Därför har han också bett om att folk ska skänka varma kläder att skänka bort. Han är nu uppe i sju stora säckar. Jackor, mössor och varma tröjor, som kommer delas ut när julbordet är uppätet.

Och gemenskapen då? Helt ensam verkar han inte bli i restaurangen iallafall:

– Jag har min kock, Linus, som lagar maten, och många har hört av sig och sagt att de vill hjälpa till på olika sätt. Till exempel diska, stå i köket eller hjälpa till i restaurangen.

Om allt detta påminner om en viss "okänd välgörare" som brukar synas i rutan på julaftonskvällen så är det bara en slump:

– Vad sade du att han hette, Karl-Bertil? Är det någon som går runt och delar ut julklappar? Jag får se om jag hinner se det i år.