DYRT. Bostäderna på Rinkebyterrassen har dragit upp snittpriserna i Rinkeby markant. Foto: Anna Wettergård

Rinkeby går om grannarna vad gäller bostadspriser

På några år har snittpriserna för sålda bostadsrätter i Rinkeby gått upp från 38 000 till 48 000 per kvadratmeter. "Vi är otroligt stolta över det vi bygger på Rinkebyterrassen". Det säger Marcus Svensson, vd på Byggvesta.

  • Publicerad 08:14, 4 okt 2019

Priserna på bostadsrätter har pekat rakt uppåt i Rinkeby de senaste åren; något som till stor del beror på det enorma bygget på Rinkebyterrassen. Det blir tydligt om man gör en snabb sökning på Hemnet; det är nästan bara här det säljs bostadsrätter i Rinkeby idag.

– Vi är otroligt stolta över det vi bygger på Rinkebyterrassen. Vi skapar en gräddhylla i ett område som verkligen behöver det. Det sade Marcus Svensson på ett seminarium organiserat av Fastighetsvärlden i förra veckan. Marcus Svensson är vd på Byggvesta som står för hälften av bostäderna på terrassen.

Han berättar om en karta, skapad av Booli, där man kan se hur mycket bostäderna vid respektive tunnelbanestation har sålts för.

– Förr i tiden var bostäderna i Rinkeby nästan inte värda någonting. Men nu är bostäderna i Rinkeby mer värda än de vid stationerna intill. Det visar att det går att vända trender.

Men Marcus Svensson tycker att det fortfarande finns två strider kvar att vinna, innan trenden definitivt har vänt.

– Vi måste vinna kriget mot gängkriminaliteten. Det handlar delvis om att bygga bort kriminalitet med trygghetsskapande åtgärder.

– Och vi måste få stopp på lyckoparadoxen – att folk vill flytta från Rinkeby när de väl lyckas skaffa sig jobb. Vi måste få dem att vilja stanna kvar här, avslutar han.

Bostadspriser

En kartläggning från bostadssajten Booli.se visar det genomsnittliga kvadratmeterpriset per tunnelbanestation. Mellan den dyraste och billigaste stationen - som båda ligger längst blåa linjen- skiljer det drygt 82 000 kronor per kvadratmeter.

Allra högst kvadratmeterpriser finns i närheten av Kungsträdgården som har ett snittpris på 105 445 kr per kvadratmeter. Lägst kvadratmeterpris finns kring Tensta, där ligger snittpriset på 23 116 kronor per kvadratmeter. 

I Rinkeby ligger siffran för 2019 på 48 245 kronor. Motsvarande siffra för 2016 var 38 444 kronor. Priserna inkluderar inte nyproduktion. Men bostäderna vid Rinkebyterassen började säljas 2016, så de har redan hunnit komma ut på andrahandsmarknaden.

Visa merVisa mindre

DYRARE. Rinkeby har gått om flera av grannarna vad gäller lägenhetspriser. Foto: Booli

Stockholm Direkt