Benjamin Dousa (M): "Det viktigaste här och nu är krisfunktionera". Till höger syns platsen för detonationen i Kista. Foto: Ylva Bergman/Emma Löf Hagström

Rinkeby-Kista öppnar kriscenter efter explosionerna

Efter nattens explosioner sätter stadsdelen upp kriscenter för att fånga upp drabbade. Hit kan du vända dig om du behöver stöd eller hjälp.

  • Publicerad 17:40, 21 jan 2020

Klockan 02.33, natten mot tisdagen, fick polisen in larm om två explosioner i Husby och Kista. Från stadsdelens sida sattes krisarbetet igång vid 04 på morgonen, och vid 05 fanns anställda på plats i både Husby och Kista för att ge stöd, hjälpa till med evakuering samt koppla ihop boende med försäkringsbolag och polisen.

Inledningsvis öppnade evakueringslokaler i de två kvarteren upp som samlingsplatser för de boende. Senare sattes ett kriscenter upp i medborgarkontorets lokaler i Husby, där evakuerade och oroliga fick samlas.

– Många har varit extremt chockade, men framför allt har de varit arga. Arga på att kriminella får sätta skräck i stadsdelen på det här sättet, säger Benjamin Dousa (M), ordförande i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd.

"Jag känner ilska"

Han vaknade själv av smällarna under natten, och har funnits på plats på kriscentret under dagen för att prata med drabbade och stötta personalen.

– Det viktigaste här och nu är krisfunktionera. Vi har till exempel ett par familjer som fortfarande inte kunnat få hjälp av sina försäkringsbolag, och där kommer socialtjänsten att gå in. Alla ska ha tak över huvudet i natt helt enkelt – det är enskilt viktigast, säger han.

Han är skakad efter nattens händelser.

– Jag känner ilska, rent ut sagt. Gänguppgörelser handlar ju ofta om kriminella som skjuter på kriminella, men nu är det civila, laglydiga medborgare som drabbas på ett helt annat sätt. Det här är en helt ny nivå av våld som drabbar vanliga människor och som vi inte sett i Järva tidigare.

Här kan du få hjälp och stöd
På medborgarkontoret på Edvard Griegsgången 9 i Husby centrum finns krisstödjare på plats fram till klockan 20.00 på tisdagskvällen. Hit kan även invånare vända sig som inte är direkt drabbade men ändå oroliga.

Drabbade familjer som saknar hemförsäkring och behöver hjälp med boende kan kontakta Rinkeby-Kistas mottagning för ekonomiskt bistånd på telefonnummer 08-508 01 412.

Familjer som behöver låna en lokal för att till exempel träffa sitt försäkringsbolag kan också vända sig till medborgarkontoret i Husby.

Stockholm Direkt