Rinkeby samlas i ilska och sorg

– Den våldstrend som vi sett de senaste tre åren över hela Sverige måste vi absolut bryta. Christoffer Bohman, biträdande lokalpolisområdeschef i Järva, var en av dem som deltog i mötet i Ungdomens hus med anledning av den senaste tidens dödsskjutningar.

  • Publicerad 10:05, 10 jan 2018

"Vi från polisen har en väldigt stor uppgift att bryta den här våldskurvan"

– Vi från polisen har en väldigt stor uppgift att bryta den här våldskurvan, sade Christoffer Bohman. Det handlar om grova våldsbrott och mord.

Det var Rinkeby föräldraråd som bjudit in till mötet på tisdagseftermiddagen.

– Vi har arbetat för att öka tryggheten sedan i maj, men vi behöver hjälp, sade Föräldrarådets ordförande Abd Malek Osman. Vi har kallat till möte för att visa vår sorg.

Många Rinkebybor var där; vänner, anhöriga och övriga föräldrar från Rinkeby. Tjänstemän, politiker och representanter för föreningslivet.

– Att sitta här en gång till känns för jävligt, ursäkta mitt språkbruk, sade Habane Hassan från Somaliska Riksförbundet. Jag klandrar inte polisen, men så många olösta mord. Någon måste fällas, så att andra skräms. Vi måste hitta en lösning.

– Det är fruktansvärt tragiskt, men det är inte ett lätt problem att lösa, sade stadsdelsdirektören Ulla Thorslund, som också var närvarande. Vi kommer att starta flera projekt för hjälpa ungdomar att komma vidare i studier eller arbete. Har man en sysselsättning är det lättare att komma in i samhället och inte hamna fel.

Skjutningen i en lägenhet i Rinkeby den 28-29 december, ett mord natten till nyårsafton och mordet på måndagskvällen utreds separat, enligt Christoffer Bohman.

– Men det är inte helt osannolikt att de är kopplade till den konflikt som vi sett framför allt under det senaste året. Och självklart tittar vi på det.

Christoffer Bohman menar att det handlar om en konflikt som pågått under flera år.

– Vi försöker nå de personer som finns i den här konflikten, eller i utkanten av den, för att få dem att välja en annan väg. Vi vet att det är väldigt svårt att motivera kriminella personer. Men vi kommer använda hela vårt samhälles verktygslåda för att se vad vi kan göra för att få dem att lämna.

Mohamed Nur (S), lokalpolitiker som själv bor i Rinkeby, talade om hur viktigt det är att inte förlora hoppet. Christoffer Bohman höll med honom om det.

– Det kanske är futtigt i sammanhanget, men vi vet inte hur många fler skjutningar som hade skett om inte alla ni hade bidragit. Vi har från polisens sida har tagit väldigt många vapen och satt många människor i fängelse. Det satsas enorma resurser på sociala insatser.

– Vi kommer verka än mer med lokalsamhället framöver. Vi stärker vår organisation, så att vi kan bygga ett Rinkeby där unga har bättre förutsättningar än vad de har idag, sade Christoffer Bohman.
 
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.