För två år sedan var Rinkeby station på väg att läggas ned. Foto: Emma Löf Hagström

Rinkeby station tryggare igen – men vakterna får kritik

För ett par år sedan var Rinkeby tunnelbanestation nedläggningshotad, men ett gemensamt krafttag mellan olika aktörer lyckades vända på situationen – och stationen fick vara kvar. Men boende är skeptiska till hur ordningsvakterna agerar.

  • Publicerad 12:19, 6 mar 2020

Under hösten 2018 påbörjades en gemensam insats för att förbättra läget vid Rinkeby station, där SL inledde samarbeten med bland annat operatören MTR, Stockholms stad, socialtjänst, ordningsvakter och poliser, något vi tidigare rapporterat om. Tanken var att få bukt med hot, våld och drogförsäljning, som enligt många var vardagsmat på platsen.

– Ordningsvakter kunde inte stänga stationen utan hjälp av polis, så illa var det. Det stod i valet och kvalet mellan att stänga ned stationen helt eller göra något drastiskt, säger trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M).

Vill sprida metoden

Tillsammans med Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell besökte han nyligen stationen, för att uppmärksamma de förbättringar som skett.

– Nu är det som vilken station som helst, och ordningsvakter och biljettkontrollanter kan återigen arbeta självständigt även på kvällstid, säger Johan Forssell.

Arbetet utgick bland annat från ökad kameraövervakning och förenklade rutiner för orosanmälan till socialtjänsten. Nu vill Johan Forssell göra nationell politik av metoden.

– Jag sitter i polisens insynsråd och kommer att ta med mig de här erfarenheterna dit, med förhoppningen att kunna implementera den på andra platser i framtiden, säger han.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell och trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons besökte Rinkeby tunnelbanestation en eftermiddag. Nu vill de göra nationell politik av modellen som används. Foto: Emil Johansson

Jag känner mig ofta utsatt och rädd

Boende skeptiska mot ordningsvakters agerande

När StockholmDirekt besöker Rinkeby station för att prata med resenärer om hur de upplever stämningen är alla vi pratar med överens om att stationen känns tryggare i allmänhet. Dock vittnar en handfull av varandra oberoende personer om samma sak: skrämmande ordningsvakter.

– De behandlar vanligt folk som kriminella, är misstänksamma och verkar förutsätta att man har något fuffens på gång. Jag förstår inte varför, säger en kvinna som vill vara anonym.

Saib Kamal rör sig dagligen på stationen. När han kommer dit efter jobbet på kvällarna brukar han ibland stå kvar utanför spärrarna och vänta på sin fru, så att de ska kunna ta sällskap. Något som enligt honom brukar leda till problem.

– Jag har diabetes och astma, så när jag väntar vill jag gärna stå inne i värmen. Otaliga gånger har det hänt att vakterna säger åt mig att gå därifrån, på ett väldigt argt och otrevligt sätt. De har nästan kört ut mig, trots att stationen är öppen.

Han fortsätter:

– Jag vet inte om de kanske fått direktiv om att man inte får stå och "hänga" där, men det känns konstigt och obehagligt, jag känner mig ofta utsatt och rädd.

Saib Kamal tycker att stationen känns säkrare, men att ordningsvakterna är otrevliga. Foto: Emma Löf Hagström

"Tråkigt att det upplevs så"

På företaget CSG, som ansvarar för ordningsvakterna på stationen, känner man inte igen sig i beskrivningen.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att det upplevs så. Vårt fokus är att skapa trygghet, och vi ingriper inte mot personer om de inte är ordningsstörande. Det är klart att man får stå och vänta inne på stationen, säger vd:n Pelle Johansson.

Han tror att den negativa upplevelsen av ordningsvakterna snarare kan bero på att det kan uppfattas som skrämmande när personer går runt och vaktar i uniform.

– Jag tror att folk kanske inte är riktigt vana vid ordningsvakter än, och att det är därför man upplever dem som läskiga. Nu ska vi fortsatt jobba med att skapa positiva relationer ordningsvakter och resenärer emellan, så att alla kan känna sig trygga, säger han.

Ordningsvakters befogenheter

✓ Får omhänderta berusade personer som på grund av sitt tillstånd inte kan ta hand om sig själva eller utgör fara för sig själv eller för någon annan.

✓ Får avvisa eller avlägsna personer som genom sitt uppträdande stör eller utgör en omedelbar fara för den allmänna ordningen. Om det inte är tillräckligt får de tillfälligt omhänderta personer.

✓ I första hand ska ordningsvakten försöka prata personer tillrätta, men får använda våld om uppgiften inte kan lösas på annat sätt. Det får inte vara fråga om mera våld än vad som är nödvändigt för att lösa uppgiften.

✓ Batong och handfängsel är vanlig utrustning som kan kompletteras med hund och i sällsynta fall skjutvapen.

Källa: polisen.se

Stockholm Direkt