Passion. Ett av Nimo Mohammeds största intressen i livet är att laga mat. Nu gör hon det på heltid i Tensta konsthall. Foto: Emma Löf Hagström

Rinkebybo öppnar eget i Tensta konsthall

Mustiga soppor, färska sambusas, bakade rotfrukter, specialhummus och egengjord chilisås – Nimo Muhammeds stora passion i livet är mat. Nu har hon tagit över serveringen i Tensta konsthall.

  • Publicerad 12:15, 14 feb 2020

Hemma hos mormor Harira i Somalia luktade det alltid gott. Redan som riktigt liten fick Nimo Muhammed hjälpa till när det vankades matlagning, och där vid spisen delade mormodern med sig av sina bästa knep och hemliga tips bakom sina goda rätter – vilket närde det intresse som sedan skulle följa Nimo genom livet.

– Mormor lagade helt fantastisk mat. Hon lärde mig alla sina recept, och mycket av det jag kommer att laga här i Tensta konsthall kommer från henne. Därför är den här verksamheten väldigt personlig för mig, berättar hon.

1992 kom Nimo Muhammed till Sverige från Mogadishu, och bosatte sig i Rinkeby. Som ensamstående mamma till fyra barn har vardagen ofta varit svår att få ihop, men matlagningen har alltid funnits där som ett återkommande glädjeämne.

– Jag älskar att laga mat, testa recept och utvecklas. Det är ett av mina största intressen, säger Nimo.

Stå på egna ben

Efter att ha jobbat som personlig assistent och lokalvårdare började hon 2017 att arbeta för Yalla Rinkeby, företaget driver catering, konferensverksamhet och kafé – och som hjälper utlandsfödda kvinnor ut i arbetslivet.

– Det var helt fantastiskt att få jobba med något jag älskar och att få testa på att laga mat från andra kulturer. Jag lärde mig väldigt mycket där, säger Nimo.

För några månader sedan kände hon dock att hon ville stå på egna ben.

– Jag ville testa något nytt och driva eget. Jag pratade med Cecilia Widenheim (chef för Tensta konsthall, reds. anm.) och de bestämde sig för att testa min mat och se om den passade konceptet. Så jag lagade en festmåltid åt dem, och nu står jag här, skrattar hon.

En blandning av Somalia och Mellanöstern

Den första veckan i februari slog Nimos Kök upp portarna. Maten som serveras är en blandning av det somaliska köket och smaker från Mellanöstern.

– Jag kommer variera mormors klassiska recept med maten som jag kommit att älska att laga genom Yalla Rinkeby. Det blir mycket grönsaker, kryddor och såser, säger Nimo.

På öppningsdagen för Michael Rakowitz omtalade utställning sattes hennes kunskaper på prov, när över 300 personer skulle äta mat.

– Det var lite stressigt men gick väldigt bra, vi serverade sambusas och soppa. Det är så roligt att få komma på idéer, laga mina recept och sedan få positiva reaktioner. Jag ser fram emot att få vistas här varje dag och jobba med det jag älskar, säger Nimo.

Nimos kök

✓ Ligger vid entrén i Tensta konsthall

✓ Restaurangen kommer att servera säsongsbaserade vegetariska rätter med råvaror från torget och butikerna ovanför konsthallen, samt fika

Passion. Ett av Nimo Mohammeds största intressen i livet är att laga mat. Nu gör hon det på heltid i Tensta konsthall. Foto: Emma Löf Hagström

Stockholm Direkt