Lokalpolischefen Niclas Andersson var på plats och informerade politiker och allmänhet om polisens arbete den senaste tiden. Foto: Stella Papapanagiotou

Rinkebypolisen: "Oro för att våldet trappas upp"

Fem män med kopplingar till kriminella grupperingar i Järva släpps ut efter avtjänade fängelsestraff under hösten. Risken finns att våldet trappas upp i Järvaområdet, enligt lokalpolischefen Niclas Andersson.

  • Publicerad 16:30, 2 sep 2019

I torsdags förra veckan hölls det första mötet i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. På plats var också Niclas Andersson, chef för lokalpolisopmråde Rinkeby (där även Spånga-Tensta ingår), som bjudits in för att berätta om polisens arbete.

I början av augusti skedde en dödsskjutning av en ung man i Tensta. Ingen är än så länge misstänkt för brottet. Ytterligare två personer från Järvaområdet sköts ihjäl i Köpenhamn i juni. Här finns flera misstänkta gärningsmän gripna, även de med kopplingar till kriminella grupperingar i Järva.

Samtidigt ska fem personer som tillhör olika nätverk i området släppas fria efter avtjänade fängeslestraff under hösten. Enligt Niclas Andersson är de dömda för narkotikabrott, vapenbrott och våldsbrott.

– Jag ska inte sticka under stol med att det finns en oro för att våldet trappas upp. Men samtidigt har de här personerna avtjänat sitt straff och fått behandling under sin tid i fängelse, sa Niclas Andersson under mötet.

Efteråt berättar han att lokalpolisen följer utveckligen.

– Det är stadsdelen som kopplas in om någon av de här individerna är i behov av hjälp. Vi kommer in om de skulle misstänkas för något brott eller ses i konfliktmiljö. Vi hoppas att de väljer en annan väg nu och då ska vi stötta det, men flera personer som de här fem har nära relationer med tillhör olika grupperingar i Järva, säger Niclas Andersson.

Personrånen sjunker

Arbetet mot droghandeln i Järva är fortsatt prioriterat, berättade Niclas Andersson på mötet.

– Vi upptäcker 3-4 narkotikabrott om dagen i Järva, sa han.

Stadsdelsnämndens ordförande i Spånga-Tensta, Ole-Jörgen Persson (M), påminde om att arbetet med platssamverkan, alltså där staden, polisen, fastighetsägare och andra aktörer samarbetar för en tryggare miiljö, snart ska dra igång.

Niclas Andersson lyfte också saker som utvecklas politivt i lokalpolisområdet.

Problemen i Rinkebys tunnelbanestation, med cannabisrökning, narkotikaförsäljning och personer som varit hotfulla mot SL-personalen, har blivit bättre efter en längre insats från polisen.

Antalet personrån sjunker i området.

– Personrånen ökar kraftigt i andra polisområden, men har gått ner här i Järva. Vi ser en minskning med 20 procent, vi vet inte varför det är så, sa Niclas Andersson.

Farthinder mot buskörning

En person i publiken undrade vad polisen gör för att komma åt buskörningen på gång- och cykalbanorna på Järvafältet.

– I Rinkeby har man ställt ut blomplanteringar som hindrar bilarna men i Spånga-Tensta är det fortfarande mycket okynnesåkning, sa åhöraren.

Ole-Jörgen Persson påminde om att staden innan årsskiftet ska börja sätta ut farthinder på flera platser på Järvafältet och Niclas Andersson berättade att lokalpolisen jobbar specifikt med att få bort bilar från området, som står på så kallade bilmålvakter.

– Det ofta är sådana bilar som används vid brott och för att köra runt på det här sättet. Sedan 2014, när det kom en ny lag och vi började jobba akivt med detta har vi tagit bort över 2000 bilar från Järva, sa Niclas Andersson.

Här kan du träna utomhus i Västerort och Järfälla

Nyheter Ella Söderberg tipsar om enkla övningar på utegym Runt om i Stockholms län kryllar det av utegym. Men vad gör man med alla stockar och bräder och hur kommer man igång med träningen? Vi bad vår reporter, tillika redaktionens träningsexpert, att ge...fredag 17/1 17:03

Här är skolfastigheterna som säljs i Västerort

Nyheter Stadens vinst: 421 miljoner Genom att sälja ett flertal skolfastigheter till en privat aktör, hoppas Moderaterna i Stockholms stad kunna investera pengarna i de kommunala skolorna. Men oppositionen är kritisk.fredag 17/1 16:22

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt