HAMNGATAN. Foto: Dmitri Fedortchenko

Ris och ros efter "bilfria" dagen: "Bilister flyttade på avspärrningarna"

En fantastisk cykelfest – men varför så många bilar? Lördagens bilfria dygn i city får både hiss och diss av stockholmare.

  • Publicerad 10:59, 21 sep 2015

Cykelkarnevalen och lastcykelmässan beskrivs som mycket lyckade tillställningar på sociala medier.

– Lätt över tusen besökare på lastcykelmässan på Skeppsholmen och ett mycket bättre organiserat cykelkarnevalståg i år med många funktionärer och poliseskort i bil, på motorcykel och på cykel. Det var ljuvligt att ta över gatorna i år igen, skriver Jeppe Dyberg Larsen i StockholmDirekts Cykelforum.

Demi Barbanousse, en av funktionärerna under cykelkarnevalen håller med:

– Cykelkarnevalen blev en great success! Uppskattningsvis dubbelt så många deltagare som förra året. Många deltagare som jag pratade med efteråt kände att vi funktionärer lyckades bra med att skapa en trygg och avslappnad miljö för de som cyklade, skriver han.

För många bilar

Samtidigt har StockholmDirekt tagit emot en rad kommentarer och mejl från stockholmare som undrat varför det rörde sig så mycket bilar i city – trots att där var avspärrat för biltrafik.

– Staden upplevdes inte ens i närheten av bilfri. Vi insåg väl snabbt hur landet låg med det när det bara satt ett par motortrafik-förbjuden-skyltar vid infarten på Skeppsbron och alla helt enkelt körde förbi, skriver Fredrik Jönsson på Facebook.

En Elly skriver i en sms-insändare:

– Bilfritt i lördags? Nej, trafiken var igång precis som vanligt.

Enligt uppgifter skedde ändå en förbättring under dagen.

– Efter att staden kallat in en flaggvakt till Skeppsbron så minskade biltrafiken där rejält; men Hamngatan, Gustav Adolfs torg och andra gator förblev fyllda med bilar, skriver Demi Barbanousse.

Bilister körde ändå

Trafikkontoret har gjort en första snabb utvärdering av lördagens bilfria dygn.

– Men vi vet att det var ett antal bilar som tagit sig in på området där det inte var tillåtet att köra. Vi vet också att bilister i något fall flyttat på de blomkrukor vi använt som avspärrning samt kört förbi skyltar, säger Erik Johansson, presstalesperson på trafikkontoret.

Leveranser, taxi, färdtjänst och bussar hade tillstånd att köra i city – men på vissa håll har privatbilister "hängt på".

– Det är tråkigt. Vi kanske borde ha varit ännu tydligare med våra skyltar och avspärrningar, säger Erik Johansson.

Överlag lyckat

Trafikkontorets sammantagna bild är att den bilfria dagen var en mycket lyckad tillställning.

– Vi vet att det var väldigt uppskattat bland stockholmarna och att det finnns ett stort intresse för bilfria dagar. Vi är nöjda med dagen överlag även om vissa saker hade kunnat vara bätttre, säger Erik Johansson.

SKEPPSBRON. Klockan halv elva på lördagen rörde sig en strid ström av bilar på Skeppsbron trots bilfritt. Foto: Dmitri Fedortchenko

GUSTAV ADOLFS TORG. Inte heller här var det tomt på privatbilar.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.