Storängen. Här byggs det i en av Huddinges nya delar. Foto: Arkivbild

Risk för byggstopp i Huddinge? Inte alls!

Bostadsmarknaden i Stockholm är på väg att köra in i väggen, enligt många bedömare. I en analys publicerad i DN pekas Huddinge ut som en av de kommuner som löper störst risk för övermättnad. Men i Huddinges kommunhus tar man det hela iskallt.

  • Publicerad 15:49, 6 apr 2018

Larmen om att bostadsbyggandet är på väg att avstanna har duggat tätt de senaste månaderna. Branschorganisationen Sveriges byggindustrier har gjort bedömningen att 30 procent färre bostäder kommer att byggas i landet och sex procent färre i Stockholmsregionen de kommande två åren, enligt DN.

Enligt analysföretaget Juni strategi och analys är Huddinge en av de kommuner i Stockholm som löper störst risk att få en mättad bostadsmarknad för nyproduktion.

Bolaget har bland annat jämfört kommunens byggplaner de kommande tre åren med länsstyrelsens prognos för bostadsbehov. Det visar att Huddinge planerar 1960 lägenheter för mycket under perioden.

– Bostadsbyggandet i Stockholms län har ökat mer än det har gjort på 40 år. Men det är främst ettor och tvåor som har ökat, utifrån 90-talisternas efterfrågan. De har börjat komma in i nästa fas i livet nu. Där finns det en risk för ett överutbud, säger Mona Kjellberg på Juni strategi och analys.

Tomma lägenheter

I DN slår KTH-forskaren Göran Cars fast att ”vi har byggt för en välbemedlad medelklass och den börjar ta slut”. De nyproducerade bostäderna är homogena och riktade till en och samma kundgrupp.

När bostadspriserna har rasat de senaste månaderna har stora områden med nyproducerade bostäder drabbats värst. I Barkarbystaden i Järfälla står lägenheter tomma för att det inte går att hitta köpare. Flera byggprojekt i olika delar av stan har dessutom ställts in. Till exempel 850 nya bostäder vid Brommaplan.

Just nu är det ett jättestort intresse från byggherrarna. Det kan komma en liten dipp, men alla vet att planeringscyklerna är väldigt långa.

’’Mental beredskap’’

Men i Huddinge är politiker och tjänstemän inte oroliga.

– Vi har ju mental beredskap på upp- och nedgångar, det vore konstigt annars. Vi håller huvudet kallt och planerar på. Skulle det komma en nedgång längre fram ska vi se till att ha väldigt god planberedskap så att vi sedan har planerna klara i den mån de inte förverkligas under en period, säger Daniel Dronjak, kommunstyrelsens ordförande.

Samhällsbyggnadsdirektören i Huddinge Heléne Hill menar att det i dagsläget inte finns någon risk för att marknaden mättas. Hon pekar på Boverkets senaste siffror, som visar att det fortfarande byggs för lite i landet, samt en annan mätning gjord av analysföretaget JLL-evidens, som visar att att Huddinge tvärtom bygger för lite bostäder för att möta efterfrågan.

– Just nu är det ett jättestort intresse från byggherrarna. Det kan komma en liten dipp, men alla vet att planeringscyklerna är väldigt långa. Ibland kan man behöva bygga i långsammare takt eller kanske minska en viss etapp för att möta konjunkturen.

Huddinges bostadsplaner är helt avhängiga på Spårväg syd. Den nya spårvägen, som ska byggas mellan Flemingsberg och Älvsjö, kommer till stor del att finansieras av staten mot löftet att Huddinge bygger 18 500 nya bostäder fram till 2035.

’’Risken finns’’

Om bostadsmarknaden skulle krascha och bostadspriserna sjunka riskerar Huddinge att sitta fast med planeringskostnader och stora ofinansierade investeringar i spårvägen. Det har konsultbolaget WSP kommit fram till.

Huddinge ska betala 808 miljoner för Spårväg syd och räknar med att få dubbelt betalt genom försäljningen av marken. Men om bostadsmarknaden kraschar blir det svårt att hitta byggherrar som vill bygga bostäderna.

– Den risken finns, men vi är inte ens nära den första inbetalningen för Spårväg syd. Vi har byggt jättemycket de senaste åren och ligger väl i fas. Det kommer att komma högkonjunkturer också fram till 2035. Jag är positiv till att vi klarar den utmaningen, säger Daniel Dronjak.

Stora planerade byggprojekt

Kungens kurva: Mitt i Kungens kurva ligger en stor skog mellan Citygross och de gamla LM Ericsson-husen. Här planeras nu för en helt ny stadsdel med plats för 4200 bostäder. 

Glömstadalen: Det som idag är åkrar längs med Glömstavägen ska i framtiden bli en tät stadsdel med 6500 bostäder.

Flemingsberg: Bygget av nya Flemingsberg är i full gång. Totalt räknar kommunen med runt 10 000 nya bostäder.

Vårby bryggor: Mellan Vårby strandbad och E4:an ligger Spendrups gamla bryggeri. Där planeras en sjöstad med 2000 nya bostäder.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.