HÖG. Vattennivån i Mälaren är så hög att vatten måste släppas ut genom Slussen för första gången på många år. På färjan från Fittja har det höga vattenstånden gjort att vissa fordon har svårt att ta sig på färjan. Foto: Linda Gren/Sacharias Källdén

Risk för strömmar när Mälaren stiger

Vattnet i Mälaren är ovanligt högt – och förväntas stiga ännu mer det närmaste dygnet. Nu öppnas alla slussar för att sänka nivåerna och Stockholms hamnar varnar för strömmar.

  • Publicerad 15:47, 17 dec 2019

Vattenståndet i Mälaren är ovanligt högt och nu varnar Stockholms hamnar för strömmande vatten.

– Är det någon sportfiskare ute i båt så ska man se upp för det strömmar mycket mer än normalt, säger Ingrid Hansson, pressansvarig på Stockholms hamnar.

Runt 500 kubikmeter per sekund flödar just nu ut vid Riksdagshuset och vid Hammarby-slussen och Södertälje-slussen. Och imorgon klockan tio börjar vatten släppas igenom vid byggarbetsplatsen vid Slussen.

– Den har inte varit öppnad på flera år. Men nu har vattennivån nått så högt att vi måste öppna där också, säger Ingrid Hansson.

Vattennivån ligger just nu 42 centimeter över medelnivån för december och enligt SMHI kan Mälarens vattennivå väntas nå en klass 1-nivå under torsdagen.

– Vattennivån beräknas stiga ytterligare någon centimeter men när Slussen öppnas så beräknas det sjunka snabbt. Det är så pass mycket vatten som kan släppas ut den vägen, säger Ingrid Hansson.

På färjan som går mellan Fittja och Ekerö har det höga vattenstånden gjort att vissa fordon kan ha svårt att ta sig på färjan.

– De problemen startade idag vid lunchtid och beräknas fortsatta under morgondagen, säger Pär Aronsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Mälaren kan bli havsvik när Östersjön stiger

Slagstafärjan varnar för högt vatten i Mälaren