Förra året bjöd på kyligare Valborgsväder. Foto: Charlotte Årling

Risk för valborg utan brasa

Det varma och torra vädret har fått Södertörns brandförsvarsförbund att avråda från att elda. Ännu råder inget förbud, men det kan bli aktuellt om det inte regnar innan valborg.

  • Publicerad 17:29, 24 apr 2019

Den 18 april gick Södertörns brandförsvarsförbund ut med en varning för ökad brandrisk och avråder sedan dess från eldning. I stället för våreldningar rekommenderar brandförsvaret att man kör ris och trädgårdsavfall till tippen.

Innebär det att valborgseldarna kan stoppas?

– Just nu gäller det som vi redan gått ut med, det är inte ett eldningsförbud. Men däremot är det torrt och vi bevakar utvecklingen för att se om det behöver tas ett annat beslut, säger Mikael Nygren, yttre chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

I många andra delar av landet har man redan infört eldningsförbud. Bland annat i Blekinge, Skåne och i västra delarna av landet – och även så långt norrut som i Heby kommun i Uppsala län.

Blir det eldningsförbud om det inte regnar?

– Det kan jag inte svara på. Men det ligger ju i allas intresse att det inte startar massa bränder, och är det för höga brandriskvärden så är det något vi måste ta i beaktning. Nu har vi inte supermycket tid på oss, så det här kommer behandlas under dagarna. Sedan kan vi bara föreslå, det är kommunerna och länet som fattar beslut.

Enligt SMHI:s senaste väderleksrapport väntas soligt och varmt väder utan en droppe regn fram till valborg.

Här kan du fira Valborg i Stockholm 2019