Södra Götgatans cyklister får vänta på sina nya breda körfält. Den gamla tunnelbanan kan göra gatan måste grävas upp. Foto: Karin Nilsson

Risken: SL tvingas gräva upp Götgatan

Gröna linjens gamla tunnlar under Södermalm kan behöva renoveras. I så fall måste Götgatan grävas upp.

  • Publicerad 14:58, 7 apr 2016

Gröna linjens tunnlar från 1933 som går under Götgatan börjar bli gamla och slitna. Nu kan en renovering krävas. I så fall måste Götgatan grävas upp.

– Götgatan är enkelt uttryckt taket till tunnelbanan och för att göra våra underhållsarbeten behöver vi komma ner under gatan, säger Per Hallberg, kommunikatör på SL.

Just nu utreder landstingets trafikförvaltning skicket på tunnlarna, vad en renovering skulle kosta och hur lång tid den skulle ta.

"Ett jättejobb"

Det här har fått staden att dra i bromsen för sitt projekt att bygga om södra Götgatan för att göra det tillfälliga försöket med breddade cykel- och gångbanor permanent.

– Om tunnlarna måste renoveras är det ett jättejobb. Då är det ingen idé för oss att göra en bra permanent lösning nu, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Istället ska landstinget och staden nu samordna sig så att det bara blir ett större gemensamt gatuarbete.

– Vi vill slippa en situation där staden först gör sina arbeten, sen måste vi göra våra och sen får staden göra om sina arbeten. Gör vi det gemensamt sparar vi skattepengar och obehag för alla i området. Vi vill inte ha mer störningar än vad som är absolut nödvändigt, säger Per Hallberg.

Ny asfalt i sommar

Hur stor del av Götgatan som kan beröras är ännu inte klart. Utredningen av tunnlarna har bara börjat.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén hoppas på besked om tunnlarnas skick under våren.

I väntan på en större upprustning ska södra Götgatan i alla fall fräschas upp under sommaren. Då läggs ny asfalt i bilisternas och cyklisternas körfält.