Åtgärder. Arbetsmiljöverket ger Näsbydalsskolan till 28 februari att åtgärda sina problem. Foto: Lotten Engbom

Riskerar böter – delar av fasaden lossnar från skolan

Avloppslukt, låg syrehalt och fasaddelar som faller. Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot Täby kommun som måste se över arbetsmiljön för eleverna och personalen.

  • Publicerad 14:16, 28 nov 2017

I oktober uppmärksammade skolans skyddsombud en rad brister i fastigheter till hyresvärden, Kommunfastigheter. Men skolan fick aldrig något svar av Kommunfastigheter och det hela gick vidare till Arbetsmiljöverket.

Enligt Elisabet Bengtsson, skolans skyddsombud, har det varit svårt att få kommunen att agera. Problemen på skolan har varit under flera år.

I slutet av oktober gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på Näsbydalsskolan och kom fram till att det fanns en rad brister i arbetsmiljön som påverkade både elever och lärare.

Bland annat anmärker verket att skolan har ett ojämnt temperaturklimat, det är kallt i en del klassrum. Men även att skolan har låg syrehalt och att elever och lärare får ont i huvudet och känner sig trötta. Det ska även ha förekommit avloppslukt i en del lokaler.

– Skolan har fått en underrättelse och får möjlighet att uttrycka sin syn på saken. Vi ställer krav på att de ska undersöka det här, säger Roger Naeslund, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Maria Östholm, fastighetschef på Kommunfastigheter, medger att ärendet hamnat lite mellan stolarna.

– Den förvaltaren som varit ansvarig för den fastigheten har slutat, så det tog ett tag innan de fick svar. En del av de bristerna är sådant vi borde ha åtgärdat, säger hon.

Får månader på sig

Uppfylls inte kraven innan den 28 februari nästa år kan kommunen behöva betala böter.

– Jag är ansvarig för att det är en bra miljö för personalen och eleverna, men det är fastighetsägaren som ser till byggnaden, säger rektorn Susanne Heljestrand.

När Täby Nyheter pratar med henne menar hon att flera av anmärkningarna redan har blivit åtgärdade.

– Det är en gammal byggnad och det är ganska svårt att hålla temperaturen jämn, framförallt i ett par klassrum. Men vi har på ventilationssystemet under en längre tid varje dag, jag vet inte om det är dygnet runt, men det märks skillnad.

– Förut har man hört att den slagit av och man har känt det i luften.

Trasig fettavskiljare

Gällande avloppslukten menar Susanne Heljestrand att det var en fettavskiljare som var trasig, den har man nu ersatt.

En av punkterna som Arbetsmiljöverket menar att skolan även måste se över är fasaden. Delar av den faller ned på grund av att "fasaden är målad med felaktig färg".

– Den åtgärden har påbörjats och det har satts upp skydd runt omkring, säger Susanne Heljestrand.

Det som återstår är att undersöka skolans buller. Där menar verket att ljudgenomsläpp mellan väggarna var för höga vid besöket och att det var störande buller från korridorer in i elevernas klassrum.

– Vi måste mäta först och se vilken typ av åtgärder man ska göra, men sådant som är lätt avhjälpt har vi redan beställt, som till exempel lister, säger Maria Östholm.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52

Vi är stockholm