Rivningarna är igång i Slakthusområdet

Planerna på att omvandla Slakthusområdet till hipp kvartersstad rullar vidare. Nu har den första industribyggnaden fått ge vika för grävskoporna, och fler ska det bli.

  • Publicerad 16:40, 26 feb 2019

Man kan fortfarande vädra doften av korv, men dånet från grävskoporna hintar om nya tider. Det är rivningen av Slakthusområdets industrilokaler som nu är ett faktum. Frigoscanias lagerbyggnad är först ut att bita i gräset, eller gruset. På dess gamla tomt återstår nämligen på måndagen bara några ledsna grushögar. Stort, tomt och ödsligt.

– Rivningsarbetet har inte märkts så tydligt för man började inifrån och ut och det tog ett tag. Sedan sa det bara "poff" och så var hela huset rivet, säger Jenny Brolin, kommunikationsstrateg på exploateringskontoret.

Smulas ner

Och det kommer att säga "poff" fler gånger. Ett trettiotal hus behöver rivas för att ge plats åt den nya stadsdelen där både bostäder, kontor, restauranger och kulturaktiviteter ska kunna samsas. Eller, för att citera staden, "en blandad kvartersstad med trygga stråk som gör det attraktivt att gå, cykla och åka kollektivt".

Det dröjer dock till nästa år innan den stora rivningskulan åker fram, då är nämligen tanken att merparten av byggnaderna ska smulas sönder.

– Det är ett jättepussel där allt måste klaffa mellan dem som redan finns i området och de aktörer som ska in. Företagen måste kunna hålla igång sina verksamheter samtidigt som både rivningar och arbetet med tunnelbanan pågår, säger Jenny Brolin.

Nytt besked: Då rivs Hovet

Tunnelbanan ja. Där väntas byggandet dra igång 2020/2021 och 2026 ska stationen Slakthusområdet vara redo att öppnas. Den kommer då att ersätta stationerna Globen och Enskede gård.

När det gäller de nya husen i Slakthusområdet så är byggstarten preliminärt tänkt att äga rum 2022. 4 000 bostäder ska det bli, liksom F-9-skola, gymnasieskola, idrottshall, förskolor, butiker och restauranger. Första inflytt i området är planerad till 2024.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Gröndalsbo snuvas på båtplats av staden

Nyheter Fick boj i svartbyggda småbåtshamnen Han fick en båtplats i Gröndals nya hamn – men tvingades bort efter stadens bygglovsmiss. “Hade aldrig köpt en båt för 180 000 kronor utan båtplatsen” säger Johan Gester.tisdag 19/3 17:30

Jobbtorg flyttar till nya lokaler i Söderort

Nyheter Samlar fem enheter på en plats Jobbtorg Unga flyttar till ny adress under våren, längre söderut mot Enskede. De flyttar ihop med fem andra enheter inom Jobbtorg Stockholm.tisdag 19/3 16:19