Rivningarna är igång i Slakthusområdet

Planerna på att omvandla Slakthusområdet till hipp kvartersstad rullar vidare. Nu har den första industribyggnaden fått ge vika för grävskoporna, och fler ska det bli.

  • Publicerad 16:40, 26 feb 2019

Man kan fortfarande vädra doften av korv, men dånet från grävskoporna hintar om nya tider. Det är rivningen av Slakthusområdets industrilokaler som nu är ett faktum. Frigoscanias lagerbyggnad är först ut att bita i gräset, eller gruset. På dess gamla tomt återstår nämligen på måndagen bara några ledsna grushögar. Stort, tomt och ödsligt.

– Rivningsarbetet har inte märkts så tydligt för man började inifrån och ut och det tog ett tag. Sedan sa det bara "poff" och så var hela huset rivet, säger Jenny Brolin, kommunikationsstrateg på exploateringskontoret.

Smulas ner

Och det kommer att säga "poff" fler gånger. Ett trettiotal hus behöver rivas för att ge plats åt den nya stadsdelen där både bostäder, kontor, restauranger och kulturaktiviteter ska kunna samsas. Eller, för att citera staden, "en blandad kvartersstad med trygga stråk som gör det attraktivt att gå, cykla och åka kollektivt".

Det dröjer dock till nästa år innan den stora rivningskulan åker fram, då är nämligen tanken att merparten av byggnaderna ska smulas sönder.

– Det är ett jättepussel där allt måste klaffa mellan dem som redan finns i området och de aktörer som ska in. Företagen måste kunna hålla igång sina verksamheter samtidigt som både rivningar och arbetet med tunnelbanan pågår, säger Jenny Brolin.

Nytt besked: Då rivs Hovet

Tunnelbanan ja. Där väntas byggandet dra igång 2020/2021 och 2026 ska stationen Slakthusområdet vara redo att öppnas. Den kommer då att ersätta stationerna Globen och Enskede gård.

När det gäller de nya husen i Slakthusområdet så är byggstarten preliminärt tänkt att äga rum 2022. 4 000 bostäder ska det bli, liksom F-9-skola, gymnasieskola, idrottshall, förskolor, butiker och restauranger. Första inflytt i området är planerad till 2024.

Brandförsvaret varnar: Kasta inga fimpar!

Nyheter ✓Vita luddet är lättantändligt och gör att elden sprider sig fort ✓30-tal markbränder bara idag Det pågår ett flertal markbränder i Stockholm just nu. Bland annat har det brunnit i ett större område vid sjön Trekanten i Liljeholmen och i Vårberg.tisdag 21/5 15:08

Nu startar Stockholm ombildningarna

Nyheter ✓Erbjudande har skickats till 12 644 kommunala hyreslägenheter ✓Det här gäller Nu har de tre kommunala bostadsbolagen i Stockholm skickat ut information om ombildningar till cirka 12 644 berörda lägenheter.tisdag 21/5 13:30