Rivningen av Astoriahusets flygel har börjat

Omgörningen av Astoriahuset på Östermalm är i gång – en slakt av Stockholms kulturarv, menar motståndare till projektet.

  • Publicerad 15:43, 5 jan 2018

Förändringen av det anrika 1870-talshuset har väckt starka protester bland dem som vill bevara byggnaden intakt. Det är ett av Stockholms få bevarade bostadspalats i sten med niorumsvåningar.

Rivningarna gäller Astoriahusets flygel som vetter mot Sofi Almqvists plats. Flygeln ska ersättas med en modern och högre kontorsbyggnad.

Astoriahuset ska dessutom göras mer tillgängligt för allmänheten genom etablering av butiker och restauranger. Byggnaden ska också genomgå en omfattande restaurering där originaldetaljer bevaras.

Långdraget. Astoriahusets eventuella rivning har stötts och blötts under flera års tid, men i april vann detaljplanen för omgörningarna laga kraft. Foto: Anna Sandqvist

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

C-politiker vill adoptera bort papperskorgar

Nyheter "Jag vill se kreativiteten flöda" Vill du döpa en buske? Skriva ett citat på en papperskorg? Sätta ett parasoll på en bänk? Det tycker Centerpartiet vore toppen. De vill nämligen att 08:orna ska kunna adoptera delar av den offentliga...onsdag 18/7 19:00

Vattenvarning vid Smedsuddsbadet

Nyheter För höga halter av bakterier – men stockholmarna badar på ändå Vattnet vid Smedsuddsbadet är "otjänligt" och staden avråder från att bada, men när StockholmDirekt besökte stranden badades det för fullt.onsdag 18/7 17:34