Nästan privatlektioner när ÖKK tvingas träna i Kärrtorp och inte på Zinken. Klubben riskerar att förintas. Foto: Jannie Brodaty Flodman

Rivningen av Zinken slår hårt mot konståkare

Beskedet att Zinkensdamms ishall måste rivas slår så hårt mot den lokala konståkningsklubben att den nu riskerar att upplösas.

  • Publicerad 20:00, 21 nov 2018

Östermalms konståkningsklubbs (ÖKK) verksamhet på Södermalm riskerar att förintas efter att de nu beslutats att Zinkensdamms ishall måste rivas.

Klubben – som är en breddklubb – har tappat många konståkare i samband med att Zinkens ishall tvingades stänga akut i slutet på oktober. Ishallen är i så dåligt skick att taket riskerar att rasa in och idag kom alltså beskedet att hela rasket måste rivas och byggas upp från grunden igen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Många av föreningarna som hållit till i Zinkens ishall har nu tvingats flytta sin verksamhet till Kärrtorps lilla uterink i väntan på en permanent lösning.

– Men den här krislösningen känns dock som en permanent lösning från staden håll, säger Thomas Nordahl en av ÖKK:s tränare.

Zinkensdamms ishall måste rivas

Och att flytten från Söder till Kärrtorp har slagit hårt mot konståkningsklubben råder det ingen tvekan om. Den förlängda resvägen har lett till att mer än hälften av klubbens barn och unga har hoppat av på mindre än en månad.

– Vi är inte en elitklubb utan en breddklubb så fokus ligger på att lära sig och ha kul. Det är inte någon press. Utan alla är välkomna oavsett nivå vilket kanske gör att drivet från föräldrarna inte är lika hårt. I vanliga fall är det runt 50 konståkare i olika åldrar här och idag är vi max 15, säger Thomas Nordahl.

Xiao Eriksson, Freja Olsson och Sofia Härden tränar i Östermalms konståkningsklubb som tvingats flytta till Kärrtorps IP. De berättar att många hoppat av, men att de kommer fortsätta. Foto: Jannie Brodaty Flodman

Thomas Nordahl en av tränarna i Östermalms konståkningsklubb berättar att alla avhopp lett till att de som trots allt dyker upp på träningarna nästan får privatlektioner. Foto: Jannie Brodaty Flodman

Detta innebär att klubben inte kan satsa ordentligt just nu – och heller inte inför framtiden. Avhoppen innebär att klubben börja om från ruta ett och jobba upp intresset för konståkning både bland barn och tränare.

– Verksamheten riskerar därför att förintas. Vanligen brukar vi vid den här tiden gå ut med anmälningsformulär för nya medlemmar. Men eftersom att vi inte har något hållbart att erbjuda har vi valt att avstå från det, säger Thomas Nordahl.

– Vi vill inte riskera att göra ungarna besvikna, lägger han till.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Några som ändå inte är helt besvikna är Freja 14 år, Xiao 14 år och Sofia 13 år som trots allt dykt upp på dagens träning i Kärrtorp.

– Jag bor på Kungsholmen så det är längre bit men jag gillar ändå att den här ishallen är utomhus. Det är skönt att vara ute men det är plusgrader så isen är lite varmare och då smälter den ju, säger Xiao Eriksson.

Zinkendamms ishall riskerar att rasa

Freja Olsson håller med om att isen är blötare än i Zinkens ishall. Hon berättar även att många av hennes vänner hoppat av men att hon fortsätter då hon ändå bara bor ett par tunnelbanestationer bort.

– Vi tre känner varandra genom konståkningen och jag kommer fortsätta åka fast att det blivit lite struligt, säger Sofia Härden.