Till vänster en visionsbild av den planerade förskolan, och till Andreas Lindqvist i Capital bikepark. Foto: Kommunen, Perspektiv: Tyréns/Claudio Britos

Rivningshotad BMX-hall kan räddas

Framtiden har varit hotad för BMX-hallen Capital bikepark i Visättra, men den 1 juni väntas politikerna anta en plan för en ny förskola – som samtidigt gör att hallen kan bli kvar.

  • Publicerad 12:37, 25 maj 2020

En ny förskola på två våningar och med rum för 160 barn ska snart ta plats på Kvarnängsvägen i Visättra. Den 1 juni väntas kommunstyrelsen anta detaljplanen för området, som sträcker sig mellan förskolan Visättravallen och Visättra sportcenter.

Planområdet rymmer också Capital bikepark, en sporthall för bland annat BMX, mountainbike, skateboard och inlines. Hallen i Visättra har betytt mycket för många sedan drygt 15 år tillbaka, då Huddingebon och BMX-proffset Andreas Lindqvist byggde den med egna lånade pengar.

Hallen har hotats

Men Capital bikepark har hotats av rivning, eftersom det nuvarande bygglovet är tillfälligt och på väg att gå ut.

– Hela bygglovsärendet kom som en överraskning för ett par år sedan. Vi behövde renovera och allt avbröts plötsligt i ett nafs när vi fick veta att vi inte kunde söka permanent bygglov på hallen, säger Andreas Lindqvist.

– Ovissheten har varit stressande, alternativet har varit att flytta till annan kommun. För vi har ju bevisat under 15 år att det här fungerar. Vi ville inte lägga ned och riva, säger han.

Kämpat mot klockan

Enligt gällande detaljplan får marken hallen befinner sig på inte bebyggas, men den nya detaljplanen innebär att Andreas Lindqvist kan söka permanent bygglov, något han menar att såväl besökare som han själv kämpat mot klockan för att få igenom.

– Det har engagerat många av våra medlemmar och kommunen har fått massa mejl, de sa själva att de sällan möter så mycket engagemang. Och jag har legat på rätt hårt för att det här ska gå framåt, säger han.

– Nu har vi en fot över mållinjen. När detaljplanen godkänns kan vi äntligen fokusera på det som är viktigt. Vi måste rusta upp hallen, täta, dränera och bygga ut för att kunna ta emot alla åkare.

BMX-hallen i Visättra hotas av rivning

En naturnära förskola

När detaljplanen vunnit laga kraft kan också förskolan börja byggas.

En stor och varierad gård planeras intill förskolan, och där ska det finnas små lekstugor och annan lekutrustning. Förskolan är placerad nära Flemingsbergsskogens naturreservat, och 300 meter bort finns en naturlekplats.

Planen är att skolan börjar byggas 2022, och preliminärt kan verksamheten komma igång 2024.

Capital bikepark. I hallen kan en åka BMX, kickbike eller mountainbike. Foto: Claudio Britos