Värt att spara eller för fallfärdigt? Det ska avgöras av en expert på gamla hus. Foto: Hege Hellström

Rivningshotad villa i Danderyd kan få stå kvar

Planen var först att villan Oskarsborg från början av 1900-talet skulle rivas. Men efter påtryckningar från kulturintresserade Danderydsbor ska nu en byggnadsantikvarie titta på villan innan kommunen fattar beslut om husets framtid.

  • Publicerad 11:27, 21 okt 2019

Oskarsborg är en villa som ägs av Danderyds kommun. I dag används huset dels som replokal för två band, dels som klubblokal för Djursholms motorklubb. Dessutom håller Danderyds motorförening till på tomten. Det var nära att huset skulle rivas, efter att en besiktningsman tittat på huset och rapporterat om dess dåliga skick. I ett dokument som kommunen fått beräknas rivningskostnaden till 200 000 kronor och renoveringskostnaden till mellan en och tre miljoner.

– Kommunen har medvetet låtit det förfalla. Vi har två musikgrupper som spelar där och det är jättebra i det där huset, det stör ingen, sade Roland Johannisson, involverad i Danderyds motorklubb, tidigare apropå rivningshotet.

Originalinredning

Även byggnadsvårdsfantaster från kommunen har protesterat och pekat på att det bland annat finns fina kakelugnar bevarade i huset.

– Det är kulturellt värdefullt med ett över hundra år gammalt hus med originalinredning från 10-20-talet. Det är lite påvert, men det är perfekt som en föreningslokal, säger Franciska Sieurin-Lönnqvist, engagerad i Danderyds hembygdsförening.

Nu har fastighetsnämnden beslutat sig för att låta en byggnadsantikvarie, en expert på gamla hus, titta närmare på huset innan man fattar beslut om det ska rivas eller renoveras.

– Vi ville ta hänsyn till den protest som kom upp. Och ta reda på om det är så förfallet som det ser ut att vara om man tittar på huset utifrån, säger Håkan Johanson (KD), ordförande i fastighetsnämnden.

Efter det att byggnadsantikvarien tittat på Oskarsborg ska husets framtid avgöras.

– Vitsen med att anlita en byggnadsantikvarie är att man får expertråd om vad som behöver bytas ut. Att behålla känslan i ett gammalt hus är otroligt värdefullt, säger Franciska Sieurin-Lönnqvist.

QUIZ Vad kan du om sportlovet?

Nyheter Testa dina kunskaper i vårt quiz Nu är sportlovet här! Men isarna har inte lagt sig och snön gör inte trädgrenarna tunga. Så ta det lugnt i stället, gör en kopp te och utmana vännen, sambon eller barnen på ett sportlovsquiz.fredag 21/2 16:05

Nytänt hopp om ny slalombacke i Norrort

Nyheter Beslut kan komma innan sommaren Täby slalomklubb hoppas att en skidbacke i Ullnabacken är inom räckhåll när beslut från Mark- och miljödomstolen kommer.fredag 21/2 16:03
Stockholm Direkt