Rivningshotade kyrkan i Spånga är EU-migranternas fristad

Filadelfiakyrkan i Spånga letar ny lokal då byggnaden ska rivas. En verksamhet som riskerar att gå förlorad är kyrkans övernattningsplatser för hemlösa EU-migranter. "Det är gudabenådat att komma in här", säger Ali Ghiocel.

  • Publicerad 11:46, 3 mar 2016

En bra dag, en hundralapp per person

Det är tidig morgon inne på Filadelfiakyrkan i Spånga. Vid ett bord sitter en stor familj EU-migranter från Rumänien. Svärsöner, döttrar och farbröder – totalt är de tolv stycken. Kyrkan är en av få platser där hela familjen får plats att sova.

– De får inte plats alla på de andra härbärgena. Får inte en plats sover alla ute. Här lottar vi ut platserna familjevis, säger Torbjörn Söder, pastor på Filadelfiakyrkan.

Städning mot sovplats

Sedan förra året erbjuder de upp till tolv sovplatser i kyrkan. I utbyte mot sovplatserna städar EU-migranterna kyrkan varje morgon.

– Det är ett krav för att de ska få bo här. På andra ställen får de allt serverat. Här får de jobba lite. Då behöver de inte känna att de snyltar på oss, säger Torbjörn Söder.

Lokalen planeras rivas

EU-migranterna är inte de enda som riskerar att stå utan tak. Byggnaden där Filadelfiakyrkan ligger är utdömd och en rivning är planerad när det ska byggas nya bostäder på platsen. För EU-migranterna är tanken på att lokalen ska rivas inte alltför upprörande. De är vana vid osäkerheten.

– Då är det värre för våra församlingsmedlemmar när de river husen, säger Torbjörn Söder.

Vågar inte laga lamm

När EU-migranterna kommer till kyrkan på kvällen lottas sovplatser ut. De som får stanna lagar middag.

– Kvinnorna lagar maten. Vi äter soppa först. Sen grillad kyckling till exempel. Lamm vågar vi inte laga här eftersom vi inte vill att det ska lukta nästa dag vid gudstjänsterna, säger Ali Ghiocel via Björn Taikon, uppsökare och tolk.

Får hjälp på Ica i Spånga

Maten handlar de i Spånga.

– På Ica är de vana vid oss och de respekterar oss. Vi får hjälp. De vet att vi är muslimer så det kommer fram och säger "det där kan du inte ta för det är gris", säger Ali Ghiocel.

Maten handlar familjerna med hjälp av pengar från pant och tiggeri. Ibland hittar de också ströjobb, speciellt i Danderyd och Mörby där det finns många villor.

Letar extrajobb mot gåvor

När vi börjar diskutera extrajobb lyser familjemedlemmarna upp. Deras röster blir gladare och de pratar snabbare.

– Vi kan jobba inomhus också. Städa och tvätta fönster. Alla har körkort, säger Mehmet Pulului.

– Hade vi haft de fyra sista numren hade vi kunnat jobba lagligt. Nu jobbar vi mer för att få en gåva, översätter Björn Taikon familjens ord.

– Vi kan vara arbetsförmedling här i kyrkan, inflikar Torbjörn Söder.

Hur mycket tjänar ni per dag?

– En bra dag, en hundralapp per person. Det jag tjänar äter vi för, det min fru tjänar skickar vi hem, säger Ali Ghiocel.

När familjen inte får plats i kyrkan eller på något härbärge, sover de utomhus.

– Mest under broar för att få tak över huvudet. Det finns också utrymmen under trappor. Men det är osäkert. Man vet aldrig när "huliganerna" kommer, säger familjen.

Vilka är huliganerna?

– Svenskar som tröttnat på dem, säger Björn Taikon.

De nätter familjen får sovplats i kyrkan, kan familjen slappna av en stund.

– Det är gudabenådat att komma in här, för här kan vi låsa om oss. Här sover alla jätteskönt, säger Ali Ghiocel.

EU-migrantern söker extrajobb

Sedan ett år tillbaka erbjuder Filadelfiakyrkan i Spånga centrum 10-12 sovpatser åt hemlösa EU-migranter. Till skillnad mot på härbärgena lottas platserna ut familjevis.

I utbyte mot sovplats städer EU-migranterna kyrkan. De tar med egen mat som de lagar på plats.

Behöver du hjälp med krattning, städning eller andra småjobb? Filadelfiakyrkan kan förmedla kontakt till familjerna för dig som kan erbjuda extrajobb.

Fler som hjälper

I Bromma håller Ekumeniakyrkan i Abrahamsberg öppet på helgnätter fram till och med 21 mars. Upp till 12 personer kan sova i kyrkan och de får middag, frukost och möjlighet att duscha.

Det är en del i projektet Vinternatt som drivs av Stockholms stad och runt 40 volontörer driver verksamheten.

Tid för årets sötchock på 4H-gårdarna

Nyheter Bäää. Nu lammas det för fullt i Västerort och Järfälla Nu våras det i Stockholms hagar och hägn – och det brukar innebära en våg av gullighet i form av små ulliga lamm. Vi har kollat var storken har varit och vilka som fortfarande går i väntans tider.torsdag 18/4 16:26

Dags för vårmarknad på Spånga torg

Nyheter Så gör du om du vill delta Hemtrevligt och för familjer är Spånga vårmarknads paroll. Snart är det dags för årets omgång och det går fortfarande att anmäla sig för att vara medtorsdag 18/4 16:22

Vi är Västerort