Kreativt. Lisa Gautier, Linda Ekström och Maki Kobayashi driver företaget TPH, en plattform för både kunder och vintagebutiker i Embassy House på Folkungagatan. På bottenvåningen finns ett flertal VR-rum, tillgängliga både för allmänhet och företag. Foto: Sacharias Källdén

Rivningshuset har blivit Söders Silicon Valley

Rivningshuset intill Katolska domkyrkan vid Medborgarplatsen har förvandlats till en kreativ hub för ett 70-tal nystartade it-bolag.

  • Publicerad 12:01, 4 maj 2018

Kontorslokalerna bredvid Katolska domkyrkan vid Medborgarplatsen ska rivas och nyligen klubbades detaljplanen för det nya kvarter som ska byggas intill och bakom kyrkan. Både kontorshuset och tjänstebostäderna väster om kyrkan ska ersättas med en högre byggnad och en ny gångpassage ska byggas mellan Folkungagatan och Åsögatan.

Men trots rivningsplanerna har det uppstått något som liknar ett Silicon Valley i miniatyr. I kontorshuset på Folkungagatan finns mellan 65 och 70 företag, som bildar företagsnätverket Embassy House.

Välkommen till Silicon Stockholm – här är adresserna

De flesta bolagen är inriktade på områden som spelutveckling, virtual reality, artificiell intelligens och augmented reality (ett exempel är Pokemon Go).

Innovationscenter. Flera av VR-företagen i Embassy House använder rummen på bottenplan för att testa de spel de utvecklar. Foto: Sacharias Källdén

... till en kreativ hub för ett 70-tal nystartade it-bolag. Foto: Sacharias Källdén

– Det är tech-startups inom kreativa näringar. Branscherna i huset har många synergier och alla har nytta av varandra. Till exempel kan ett bolag som utvecklar spel få hjälp med en annonslösning av ett annat bolag, säger Anders Nilsson, vd och medgrundare till Embassy House.

Flyttar till annan adress

Just utbytet av kompetens var det som lockade Motionsplatsen AB, som ingår i företagsnätverket sedan nyår.

– Vi hjälper bolag att aktivera sina anställda via gamification, olika mobilspel där man får poäng och som gör det kul och socialt att träna. Här träffar vi andra som tangerar det vi själva håller på med, säger Staffan Carlnäs, vd för Motionsplatsen, som kommer flytta med när nuvarande lokalerna rivs.

Före den 30 september kommer Embassy House ha flyttat till nya lokaler på Söder.

– Var kan jag inte säga, men vi kommer ha samma inriktning och lokalerna kommer ha samma kapacitet, säger Anders Nilsson.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.