MINNEN. Robban Brobergs monter på Swedish Music Hall of Fame Foto: Maria Groth/Mostphotos

Robert Broberg hyllas med konsert

Det blir en hyllningskonsert till Robert Brobergs minne i Tallbackaskolan i höst. Men Solna stad säger nej till Teater SAT:s ansökan om ett extra bidrag på 45 000 kronor för att genomföra projektet.

  • Publicerad 11:01, 27 apr 2018

Avslaget känns lite småaktigt.

Beslutet fattades vid kultur- och fritidsnämnden senaste sammanträde.

– Vi är positiva till projektet och har undersökt olika sätt att vara med. Men teatergruppen får redan en femtedel av budgeten för samtliga kulturprojektbidrag, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Peter Edholm (L).

Teater SAT, Solna Amatörförening, har de senaste åren fått årliga bidrag på i snitt 91 000 kronor. I år är bidraget till tre teaterprojekt 95 000 kronor. Föreningen sökte ytterligare 45 000 kronor för hyllningskonserten till Robert Brobergs minne. Minst fyra föreställningar är planerade i Tallbackaskolans aula i slutet av oktober.

Konserterna kommer att genomföras trots avslaget i kultur- och fritidsnämnden.

– Beslutet känns lite tråkigt när vi gör en sådan här stor satsning men vi hoppas fortfarande få lite hjälp med marknadsföringen, säger teaterföreningens ordförande Thomas Ringqvist.

V, MP och S gick emot Alliansmajoriteten och ansåg att Teater SAT borde få bidraget.

– Robert Broberg är en person som har betytt väldigt mycket för Solna. Då borde staden ta chansen att stötta den här typen av evenemang. Avslaget känns lite småaktigt, säger Miljöpartiets Tobias Östberg.

Stora delar av höstens ensemble är redan spikad. Det blir en förställning med mycket sång och musik. Barndansare från Corazon, ett husband och självklart en skifflegrupp har redan engagerats.

Robert Brobergs familj står bakom föreställningen.

– Att en liten ideell kulturförening arrangerar konserten ligger helt i Robert Brobergs anda, säger Tomas Ringkvist.

Robert Karl Oskar Broberg, som i inledningen av sin karriär framträdde under artistnamnet ”Robban Broberg”, föddes och växte upp i Råsunda. Han avled den 21 juli 2015. Robert Broberg blev 75 år.
 

Stockholm Direkt