Ställer ut. Den Londonbaserade konstnären Roberto Ekholm ställer ut på Glitter Ball. Foto: Fredrik Gustafsson

Robertos fascination för gym blir konstutställning

Det började med en målning och en svårförklarad fascination för gym och gymredskap. Nu är den Londonbaserade konstnären Roberto Ekholm aktuell med en ny utställning på Glitter Ball på Kyrkogatan.

  • Publicerad 11:23, 13 mar 2020

Jag har alltid haft en fascination för gym-vikter.

Nyligen avslutades Enköpingsbon Klas Hällerstrands utställning på Glitter Ball Showroom & Projects på Kyrkogatan i Enköping, i källarvåningen av gamla Gymnastikhuset.

Nu har det blivit dags för nästa utställning i konstrummet. I veckan började den svensk/spanska konstnären Roberto Ekholm, som sedan 24 år tillbaka är bosatt i London, att hänga sina alster som ingår i den både absurda och humoristiska utställningen ”That’s Why You Never Swallow Bubble Gum”.

Idén till själva utställningen fick han redan 2013 när han såg målningen Allegory of Fortune av konstnären Dosso Dossi.

– På bilden sitter en kvinna på en bubbla som är på väg att spricka. Jag blev tagen. Jag kände direkt att jag var tvungen att göra en utställning baserad på målningen, säger Roberto Ekholm och tillägger:

– Men det var först när en vän skickade en meme till mig där en person står med en pilatesboll mot en vägg och texten under lyder ”That’s Why You Never Swallow Bubble Gum”, som allt kom till mig. Jag tänkte – det är fantastiskt, det är precis som Dossis målning! Sedan har jag alltid haft en fascination av gym och pilates, säger Roberto Ekholm.

Gym, och gym-miljön har en central roll i Robertos utställning. Några meter från entrén, i en korridor, hänger och ligger konstverken. Verk som är gjorda av diverse gymredskap – vikter, stretchband och en malplacerad, förgylld och polerad medicinboll.

– Jag har försökt att skapa någon märklig gym-miljö. Jag vet inte vad det beror på men jag har en fascination för gym-vikter. Jag tror att det är en kombination av design, funktion och att de är väldigt skulpturella, säger han.

Utställningen pågår mellan den 14 och 29 mars. Glitter Ball Showroom & Projects på Kyrkogatan 1A.

Foto: Fredrik Gustafsson

Gymkonst

Vad: Konstutställningen ”That’s Why You Never Swallow Bubble Gum” av Londonkonstnären Roberto Ekholm.

Var: Glitter Ball Showroom & Projects på Kyrkogatan 1A.

När: Mellan den 14 och 29 mars.

Visa merVisa mindre

Tekniska problem – Vårdguidens provsvarstjänst ligger nere

Nyheter Tekniska problem gör att invånare i Region Uppsala för närvarande inte kan ta del av sina provsvar via e-tjänsten Journalen på 1177 Vårdguiden. Felet som är nationellt har pågått sedan i tisdags. –...torsdag 6/8 14:55

Satir i bygdegården

Nyheter Vandringsutställningen ”Vässa pennan” är på turné genom Sverige. I veckan stannar den till på Österundagården utanför Enköping.onsdag 5/8 9:01