Robot. På försök ska robotgräsklippare sköta underhållet av 15000 kvadratmeter gräsmatta på Östermalm. Foto: Stockholms stad

Robotar ska hålla Humlegården i trim

I dag startar stadens test av robotgräsklippare som till en början ska sköta om 15 000 kvadratmeter gräsmatta på Östermalm.

  • Publicerad 08:00, 15 jun 2018

Under tre månader ska staden testa robotgräsklippare i Östermalmsparker för att sedan utvärdera försöket och se om man ska använda det även i resten av staden. Projektet genomförs i samverkan mellan Östermalms stadsdelsförvaltning, Kungliga Djurgårdens Förvaltning, Husqvarna Group och Stockholms stad. De självgående gräsklipparna testas på tre ställen i Humlegården och i rondellen vid Roslagstull.

– Det är ställen som är svåråtkomliga med en stor åkgräsklippare. Vi vill förbättra för parkens besökare och minimera störningen för de boende i närheten, säger Anders Häregård som är verksamhetsutvecklare på Stockholms stad och projektledare för testet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Robotgräsklipparna är programmerade för just de områden de ska klippa.

– Därför kommer det inte finnas någon anledning för någon att stjäla dem. Dessutom är de utrustade med larm som går i gång så fort man lyfter dem, säger Anders Häregård.

Att klippa gräs är ju ett klassiskt sommarjobb för ungdomar, riskerar några sådana tjänster att gå förlorade?

– Nej, inte alls. Att klippa gräs är bara ett av många moment i parkskötseln.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43

Ny satsning ska stoppa droghandeln på Plattan

Nyheter Trygghetsgruppen flyttar in mitt på Sergels torg Nu är alla samlade under ett och samma tak – mitt i händelsernas centrum.fredag 20/7 11:44