Unik. En ny och helautomatiserad gasanläggning invigdes i veckan i Enköping.

Robotar tar över ­gasanläggningen

Den är både unik och stor. I veckan invigdes gasföretaget AGA:s nya jätteanläggning i Enköping, där verksamheten ska flyta med hjälp av robotar.

  • Publicerad 10:33, 7 sep 2019

I tisdags invigdes gasföretaget AGA:s nya helautomatiserade anläggning i Varghällar i Enköping.

Den 6 500 kvadratmeter stora fabriken är den första i sitt slag i Europa, och en av de största gasfyllningsanläggningarna inom AGA-koncernen.

– Anläggningen i Enköping är unik. Det är den mest moderna fyllningsanläggningen av gascylindrar med fullt automatisk hantering av cylindrar. Detta innebär många fördelar för våra kunder och medarbetare avseende såväl kvalitet, säkerhet som arbetsmiljö, säger Andreas Opfermann, VD för AGA Gas.

50 nya jobb

Investeringen i den nya anläggningen har kostat företaget 40 miljoner euro. Och trots att den är både unik i sitt slag och helautomatiserad skapar den nya anläggningen 50 nya arbetstillfällen i Enköping.

Främst på grund av att företagets fyllning av gasflaskor centraliseras och flyttas till Enköping, från andra anläggningar som bland andra Rotebro, Köping och Gävle.

Den nya fyllningsanläggningen i Enköping kommer att hantera cirka 1,8 miljoner cylinderfyllningar per år och det är första gången hela produktionsflödet automatiserats – från sortering, till fyllning, lagring och plockning. Det kommer att göras med hjälp av robotar.

– Smarta robotar hanterar de flesta processer och gör merparten av alla tunga lyft. Operatörernas arbete har ändrats till att övervaka systemen samt lastning och lossning av lastbilarna. Detta innebär stora fördelar när det gäller ergonomi, leveransförmåga och säkerhet. Dessutom blir verksamheten datadriven och vi kan löpande mäta, utvärdera och optimera våra processer, förklarar Tobias Vikberg, Produktions- och distributionschef Sverige på AGA Gas AB.

Robot. Sortering, fyllning, lagring och plockning kommer att göras av robotar i den nya anläggningen. Foto: foto: Karl Gabor

Vad för gas?

AGA tillverkar och marknadsför industrigaser och specialgaser för olika ändamål.

AGA tillverkar och tillhandahåller medicinska gaser, service, tjänster och sjukvård under namnet Linde Healthcare.

Helgen då brottsligheten tog semester

Nyheter Efter en tid med flera inbrott i både företag och lägenheter, med ett stort antal bilförare som borde ha stannat hemma och bedragare – kom den lugnaste veckoändan på länge. Här är blåljusrapporten....söndag 16/2 9:46